Artişti români de altădată: sfârşitul secolului XIX − începutul secolului XX
ILIE, Oana; MĂRĂŞOIU, Alexandra. Artişti români de altădată: sfârşitul secolului XIX − începutul secolului XX / editat de Muzeul Naţional de Istorie a României. Bucureşti: Muzeul Naţional de Istorie a României, 2021. 199 p.: fotogr. color. ISBN 978-973-0-35629-8 (BNaR IV 114.195)
„Veți vedea (...) că a juca pe atunci însemna un șir întreg de năpaste și peripeții, câteodată vesele aceste pățanii, dar mai adesea triste, pe care numai un îndrăgostit de artă le putea îndura. Asemenea sacrificii, umilinți și lipsuri le-au cunoscut din plin atât întemeietorii teatrului modern românesc – Costache Caragiale, Matei Millo, Mihai Pascaly, Grigore Manolescu, Aristizza Romanescu, Eufrosina Popescu, Frosa Sarandi – cât și generațiile următoare (...). E bine ca generațiile mai noi să cunoască aceste începuturi, aspecte din vremurile eroice ale teatrului nostru, când chiar talentele mari nu aveau mai nicio înlesnire și mereu întâmpinau piedici în desfășurarea profesiunii lor.” (N. Niculescu-Buzău, p. 7)
Volumul Artişti români de altădată. Sfârşitul secolului XIX – începutul secolului XX, realizat în cadrul proiectului „Imago Romaniae”, este o scurtă istorie a mişcării artistice din România (teatru şi operă), pornind de la colecţia de fotografii şi cărţi poştale, mare parte inedite, aflată în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României. Cele șapte capitole sunt dedicate primelor teatre naționale românești (din București, Iași și Craiova), companiilor particulare care au activitat în aceea perioadă, unor puneri în scenă memorabile (de exemplu, Trilogia Moldovei − Apus de soare, Viforul și Luceafărul) sau teatrului în vremea Primului Război Mondial. Perioada la care face referire este de la primele fotografii și cărți poștale având ca subiect artiștii și activitatea lor, până la Primul Război Mondial, când o parte dintre artiști a fost mobilizată pe front, unii dintre ei fiind organizați în echipe de artiști lirici și dramatici care să dea reprezentații în spitale pentru a ridica moralul ostașilor.
În paginile lucrării se regăsesc destinele unor artiști dramatici și lirici, actori și cântăreți ai Teatrelor Naționale din București, Iași și Craiova, dar și din Companii particulare, precum Teatrul de Operetă al lui A.L. Bobescu, Trupa lui Zaharia Burienescu, Compania Dramatică Davila sau Companiile Vlădicescu-Tardini, Constantin Radovici, Mărioara Voiculescu. Este vorba despre artiştii: Eufrosina Popescu, Mihail Pascaly, Agatha Bârsescu, Casimir Belcot, Iancu Brezeanu, Lucia Sturdza Bulandra, Tony Bulandra, Constanța Demetriade, Aristide Demetriade, Maria Filotti, Petre Liciu, Ioan I. Livescu, Ion Manolescu, Ion Manu, Constantin I. Nottara, Aristizza Romanescu, Ștefan Velescu, Marioara Voiculescu ș.a. de la Teatrul Național din București; Constantin Bălănescu, Neculai Luchian, Matei Millo, Aglae Pruteanu ș.a. de la Teatrul Național din Iași; Theodor Theodorini, Ion Anestin, Ion Fărcășanu, Maria Petrescu, Maria Theodorini ș.a. de la Teatrul Național din Craiova; sau artiști care au activitat în companii particulare, cum sunt: Florica Cristoforeanu, Maria Cinski, Elena Leonard, Nae Leonard, Velimir Maximilian, Nicolae Niculescu-Buzău ș.a.
(Recenzie de Angela Bilcea)