caută:   
 
 

achiziţii recente

 
Au fost odată două oraşe: New York şi Bucureşti la 1900

NEŢ, Mariana. Au fost odată două oraşe: New York şi Bucureşti la 1900 / pref. de Georgeta Filitti; trad. din lb. engleză de Mariana Neţ. Bucureşti: Corint Books, 2021. 398, [2] p.: tab., il., fotogr. color. (Istorii urbane / coord.: Adrian Majuru) ISBN 978-606-793-952-1 (BNaR III 359.544)

„Orașele au o multitudine de voci și pot fi contemplate dintr-o infinitate de puncte de vedere. Orașele trăiesc, respiră, dorm. Orașele vorbesc și spun povești. Multe povești. Povești despre ce s-a întâmplat în diferite locuri, despre cum era să trăiești acolo sau să mergi ocazional în vizită, despre cum arătau și cum erau locuitorii și despre valorile în care creșteau citadinii și comunitățile cărora le aparțineau. Povești de viață și de moarte, despre ordine și dezordine, despre aventură, dar și despre conservatorism. Povești despre mulți oameni obișnuiți și despre câțiva oameni excepționali.” (p. 15)

Au fost odată două oraşe spune povestea orașelor New York și București, într-0 perioadă în care majoritatea așezărilor urbane din Europa și din cele două Americi treceau printr-un proces de transformare. Dacă la prima vedere, ideea de a compara Bucureștiul cu New Yorkul pare absurdă, în esență, ca stiluri de viață sunt destul de asemănătoare: în ambele orașe, locuitorii din clasa de mijloc scăpau treptat de complexe și își însușeau/rafinau manierele urbane, se mândreau cu urbea, cartierul și bucătăria lor, călătoreau cu tramvaiul și se plimbau pe trotuare (ce urmau să fie) asfaltate, se bucurau de înființarea operei și a filarmonicii, mulți donau pentru statui și edificii culturale, trimiteau cărți poștale ilustrate, vedeau filme... și toți credeau în viitor și „se implicau în a-l aduce mai aproape”.

Cartea își propune să îl facă pe cititor să „simtă” cele două orașe, fiind organizată  în funcție de cele cinci simțuri, cu o excepție: nu se va găsi aproape nicio referire la pipăit. Și asta din două motive: referiririle la pipăit, ca și cele la viața privată, erau, în perioada respectivă, tabu. Astfel, se încearcă, o reconstituire parțială a modului cum arătau Bucureștiul și New Yorkul la 1900, a mirosului și a gustului, descrie zgomotul și muzica din cele două orașe. Arată cum își percepeau locuitorii propriile orașele și cum se refereau la ele, cum trăiau newyorkezii și bucureștenii la 1900 și cum se bucurau de viață. 

Prof. dr. Mariana NEȚ, cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” și traducătoare (Polirom, Humanitas, RAO, ALL), a publicat peste 200 de articole în reviste, volume de specialitate românești și străine și cărți de semiotică literară și studii culturale, precum Limba cărților de bucate românești (coord., Editura Academiei Române, 2019), Lingvistică generală, semiotică, mentalități. O perspectivă de filosofie a limbajului (Institutul European, 2005) și Eminescu, altfel. Limbajul poetic eminescian. O perspectivă semiotică (Editura Eminescu, 2002). 

(Recenzie de Angela Bilcea)

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României