caută:   
 
 

catalog tradiţional virtual

 

Catalogul tradițional virtual 
al Bibliotecii Naționale:
Acces online la informație și crowd-cataloguing, prin platforma Book-a-Book

Biblioteca Națională a României oferă un nou serviciu de acces online la informație, punând la dispoziția utilizatorilor Catalogul Tradițional Virtual, al cărților publicate înainte de anul 1993, prin platforma Book-a-Book.
 
Catalogul tradițional virtual este imaginea virtuală a catalogului tradițional, fiind organizat alfabetic după numele autorului, în foldere corespunzătoare sertarelor fizice. Sunt 1.600.000 de fișe, structurate în 1600 de foldere, iar un folder cuprinde, în medie, 1000 de fișe de catalog scanate. În acest tip de catalog, deși nu există puncte de acces (titlu, autor etc.) se pot asigura funcțiile de răsfoire și de căutare (căutare de proximitate prin crearea unui index care constă, de fapt, în etichetele sertarelor din catalogul tradițional alfabetic).

Platforma Book-a-Book oferă atât servicii de căutare și regăsire a informației bibliografice în Catalogul tradițional virtual al cărților publicate înainte de 1993, cât și posibilitatea de a indexa cărțile și de a crea o bază de date cu multiple facilități.

Book-a-Book este un proiect de tip colaborativ. Oricine poate participa voluntar la dezvoltarea catalogului, prin crearea de metadate asociate fișelor de catalog scanate.

După crearea contului de utilizator prin butonul „Sign up”, vă puteți conecta (prin butonul „Login” sau din contul de Facebook) la serviciile pe care le oferă platforma:
1. Acces la catalogul tradițional virtual al cărților publicate înainte de 1993 (răsfoirea celor 1.600.000 de fișe scanate organizate alfabetic, pe foldere, după numele autorului);
2. Crearea de metadate asociate fișelor scanate, prin intermediul unui formular (butonul „Bookathon”).

Metadatele au rolul de a asigura funcția de căutare în catalog după diverse criterii (titlu, autor, loc, editură, an etc.). 
Dezvoltarea bazei de date se face prin contribuția voluntară a membrilor comunității. Nu sunt necesare cunoștințe specializate, deoarece platforma vă pune la dispoziție un tutorial care trebuie parcurs înainte de a începe să introduceți metadatele în formular. În plus, în dreptul fiecărui câmp din formular se află iconița „Info”, prin accesarea căreia se oferă ajutor în identificarea informațiilor ce trebuie introduse în câmpul respectiv. 
Contribuția dumneavoastră se contorizează și puteți ști în orice moment pentru câte fișe ați introdus metadate și pe ce loc vă aflați, prin folosirea butonului „Clasament”.

Dacă 1.600.000 de oameni ar introduce metadatele în formular pentru cel puțin o fișă scanată, într-o singură zi informațiile despre toate cărțile aflate în Catalogul tradițional virtual al Bibliotecii Naționale a României ar fi disponibile on-line! 

În prezent, acest catalog nu oferă decât funcția de răsfoire a celor 1.600.000 de fișe scanate pentru cărțile publicate înainte de 1993.
Prin proiectul Book-a-Book, utilizatorii vor putea regăsi informația mult mai rapid și mult mai exact, după titlul sau după autorul căutat.

Vă invităm, prin urmare, să vă implicați în campania de crowd-cataloguing pe platforma Book-a-Book, astfel încât căutarea cărților dorite să devină cât mai simplă și cât mai rapidă!

Platforma Book-a-Book este rezultatul colaborării dintre Biblioteca Națională a României și Asociația TechLounge, formată din studenți și profesori de la Facultatea Automatică și Calculatoare – Universitatea Politehnica București.

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
[Acest program nu mai este valabil  începand cu luna octombrie a anului 2023
Accesați noul site https://bibnat.ro pentru programul actualizat]

Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2025 Biblioteca Naţională a României