Erou medieval şi simbol naţional: studii despre Mihai Viteazul
CÂRCIUMARU, Radu; ONCESCU, Iulian. Erou medieval şi simbol naţional: studii despre Mihai Viteazul / pref.: prof.univ.dr.habil. Sorin Liviu Damean. Târgovişte: Cetatea de scaun, 2021. 285 p. ISBN 978-606-537-511-6 (BNaR II 679.542)
„Se înfățișează cititorului o nouă carte despre Mihai Viteazul, personalitate marcantă a istoriei noastre medievale și devenită simbol național în epoca romantismului. Având în vedere multitudinea lucrărilor bibliografice de până acum, se naște în mod firesc întrebarea: ce noutăți s-ar mai putea spune despre Mihai Viteazul? Cei doi istorici, autorii lucrării de față, ne demonstrează că subiectul este departe de a fi epuizat. Prin intermediul unor studii individuale, care demonstrează preocupări mai vechi sau mai noi, avem imaginea metamorfozei eroului medieval în simbolul luptei pentru realizarea unității naționale în prima jumătate a secolului al XIX-lea.” (Sorin Liviu Damean)
Cartea Erou medieval şi simbol naţional: studii despre Mihai Viteazul apare nu întâmplător în 2020, ci în anul când se împlinesc 100 de ani de la readucerea capului lui Mihai Viteazul la Târgoviște, la Mănăstirea Dealul (26 august 1920), lăcașul devenind de atunci loc de veșnică odihnă a marelui domnitor.
Volumul reunește alături de o serie de studii noi, dar și unele publicate anterior de cei doi autori – Radu Cârciumaru și Iulian Oncescu, și o secțiune documentară, reunind la un loc informații istorice din epocă, altfel risipite. Regăsim, astfel, Programul serbărilor ce au avut loc cu ocazia aducerii capului lui Mihai Viteazul de la Iași la Târgoviște, la Mănăstirea Dealu (26 august 1920), cuvântări rostite și discursuri susținute de Regele Ferdinand, Ioan Rășcanu, Vasile Tarnavschi, Marin Ștefănescu, Ion Petrovici, Nicolae Iorga sau Ioan Lupaș cu ocazia aceluiași eveniment, dar și povestiri despre Mihai Viteazul scrise de Petre Ispirescu sau Dimitrie Bolintineanu.
(Recenzie de Angela Bilcea)