DNA Day, sărbătorită pentru prima dată în România
1 martie 2013
Primul eveniment din seria DNA Day va avea loc în data de 1 martie 2013, la Biblioteca Naţională a României, orele 12.00-19.00, în Sala de conferinţe Mircea Eliade – Parter.
Societatea Europeană de Genetică Umană, împreună cu Societatea Română de Genetică Medicală, Reţeaua Naţională de Medicină Legală şi Asociaţia Edusfera, organizează pentru prima dată în România, sub înaltul patronaj al Ministerului Educaţiei Naţionale, o serie de evenimente care marchează DNA Day.
Cu ocazia DNA Day, Societatea Europeană de Genetică Umană lansează anual un concurs de eseuri destinat elevilor de liceu. Participanţii trebuie să redacteze un eseu de 750 de cuvinte, pornind de la una dintre temele lansate. Concursul naţional DNA Day România va avea la bază aceeaşi tematică şi aceleaşi criterii de selecţie, oferind în plus extinderea competiţiei pentru clasele I-IV şi V-VIII.
Participanţii (elevi de clasele I-IV şi V-VIII) vor obţine instrucţiunile pentru a se înscrie în competiţia europeană şi în competiţia naţională, având prilejul de a afla informaţii despre genetică, de a participa la workshop-uri şi la activităţi specifice.
British Council, Ardor, Jukava, 4CAREER şi Oksana, în calitate de colaboratori ai evenimentului, vor organiza workshop-uri, activităţi şi concursuri pe teme de genetică, engleză şi educaţie nonformală.
Tema concursului de eseuri pentru liceeni este următoarea: 2013 marchează 60 de ani de la descoperirea helixului dublu din ADN, de către James Watson şi Francis Crick, precum şi 10 ani de la prima secvenţiere a ADN, în Proiectul Genomul Uman – Alegeţi oricare dintre aceste inovaţii ştiinţifice şi explicaţi impactul avut asupra biotehnologiei, sănătăţii umane, bolilor şi asupra înţelegerii generale privind genetica.
În total, premiile depăşesc suma de 6.000 de euro şi se acordă atât elevilor câştigători, cât şi instituţiilor de învăţământ din care aceştia fac parte.
Data limită de înscriere a eseurilor este 15 martie 2013, urmând ca anunţarea câştigătorilor să fie făcută în cadrul Galei DNA Day, din 26-27 aprilie 2013.
DNA Day este o sărbătoare internaţională, marcată anual pe data de 25 aprilie, ocazie pentru elevi, studenţi şi profesori de a interacţiona, de a învăţa şi de a afla ultimele inovaţii în genetică.
Regulile competiţiei şi detalii suplimentare privind DNA Day sunt disponibile pe site-urile: www.dnaday.ro şi www.dnaday.eu
Alexandra Stănică, Strategic Planner DNA Day România: “Educaţia în domeniul ştiinţelor şi tehnologiei este esenţială pentru progresul unei ţări. Credem că şi România trebuie să se alinieze la standardele europene în acest domeniu; acesta este motivul pentru care, împreună cu sponsorii şi partenerii noştri, organizăm DNA Day România”.
Societatea Română de Genetică Medicală a fost înfiinţată în data de 1 aprilie 1994, având ca obiectiv principal constituirea unei Comisii consultative de genetică medicală, în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice.
Reţeaua Naţională de Medicină Legală coordonează activitatea de medicină legală, din punct de vedere ştiinţific şi metodologic, împreună cu Ministerul Sănătăţii, în vederea asigurării unei practici medico-legale unitare, pe întreg teritoriul ţării.
Asociaţia Edusfera este o organizaţie nonguvernamentală ce are ca misiune susţinerea accesului la o educaţie de calitate pentru copiii şi tinerii din România, prin dezvoltarea de programe în domeniul educaţiei. Promovează educaţia în domeniul ştiinţelor şi tehnologiei.
Persoane de contact:
Ada Ludmila Nicolae – Project Manager DNA Day
tel: 0740/193.948
email:
www.edusfera.ro; www.dnaday.eu; www.dnaday.ro
Jenia Comănescu – Biblioteca Naţională a României
tel.: 0758/114.437
email:
inapoi