Elevii se exprimă artistic împotriva violenţei în familie
4 martie 2013
Elevi de liceu şi şcoală generală care au folosit arta pentru a spune ”NU violenţei în familie” vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi organizate de Comitetul pentru Egalitate de Gen şi Dezvoltare al Corpului Păcii România, în parteneriat cu Fundaţia Sensiblu şi Fundaţia IREX/Programul Biblionet.
Luni, 4 martie, orele 11.00 – 13.00, la Biblioteca Naţională a României din B-dul Unirii Nr. 22, va avea loc Festivitatea de premiere care va marca încheierea celei de-a doua ediţii a Concursului Naţional de Eseuri, Poezii, Lucrări de Artă vizuală, Spectacol de Teatru, Fotografii şi Filme, cu tematica ”Prin Pacea de acasă pentru Pace în lume”.
Organizat în cadrul celor 16 Zile Internaţionale de Activism împotriva Violenţei asupra Femeii, concursul naţional s-a adresat tuturor elevilor interesaţi din şcolile generale, liceele, organizaţiile şi bibliotecile din România şi a fost un prilej de dezbateri, discuţii şi reflecţii pe tema violenţei asupra femeii şi a inegalităţii de gen.
”Biblioteca Publică ”Antim Petrescu” Păuşeşti-Maglaţi s-a transformat, timp de 16 zile, în biblioteca armoniei, în care s-au dezbătut subiecte despre drepturile omului, violenţa de gen, stereotipurile bazate pe gen, s-au creat mesaje poetice pentru menţinerea păcii ”acasă” şi pentru a contribui la o mai bună şi mai stabilă pace mondială”, a declarat dna Ioana Goran, bibliotecar.
Agripina Daniela Ioan, câştigătoarea categoriei Fotografii, nivel liceal, consideră că ” Omenirea întotdeauna va reprezenta tabla de şah pe care cele două elemente, pacea şi razboiul, vor duce cea mai aprigă luptă. Datoria noastră este să reacţionăm pozitiv la evenimentele care au loc şi să tindem spre schimbare cu speranţă şi ambiţie”.
Cei douăzeci de câştigători au fost aleşi dintre cei peste 130 de elevi care şi-au înscris creaţiile artistice în competiţie, în urma voturilor juriului format din oameni de teatru, artişti populari şi specialişti în prevenirea şi combaterea violenţei în familie. La evenimentul de premiere va fi vizionată sceneta ”Vreau să spun că vă iubesc!”, a elevilor de la Colegiul Agricol “Gheorghe Ionescu-Soseti”, Valea Călugărească, Prahova, câştigătorii categoriei Teatru.
Fundaţia Sensiblu este o fundaţie corporativă înfiinţată în anul 2002 de Sensiblu, cel mai mare lanţ de farmacii din România. Susţine femeile şi copiii victime ale violenţei domestice prin serviciile gratuite de consiliere socială, psihologică şi juridică şi cazarea în adăpostul temporar. Din anul 2002, peste 3500 de femei şi copii victime ale violenţei domestice au beneficiat de serviciile de consiliere, şi peste 120 de persoane au fost găzduite în adăpost. Fundaţia Sensiblu este acreditată conform legii ca furnizor de servicii sociale.
Programul naţional Biblionet - lumea în biblioteca mea este una dintre cele mai importante investiţii într-o intervenție de anvergură pentru facilitarea accesului public la Internet şi construirea unui sistem durabil de biblioteci publice moderne în România. Biblionet este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates şi se derulează pe o perioadă de 5 ani prin Fundaţia International Research & Exchanges Board (IREX).
Fundaţia Sensiblu
Cristina Horia
Director Executiv Fundaţia Sensiblu
0726 301 331
GAD
Andrea Cristancho
Preşedintă GAD
0734 622 034
Fundaţia IREX/Programul Biblionet
Daniela Drăghici
Advocacy Officer
0734 220 073
Comitetul pentru Egalitate de Gen şi Dezvoltare al Corpului Păcii România (GAD) este un grup de acţiune al Corpului Păcii alcătuit din voluntari americani şi români, care promovează egalitatea sexelor în procesele de dezvoltare economică şi socială din România.
inapoi