caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Poeme pentru păsări și extratereștri de Cristian Bădiliță
10 septembrie 2013

Marți, 10 septembrie 2013, de la ora 18.00, la Biblioteca Națională a României (Parter – spațiile expoziționale Buzunarul UNU și Buzunarul DOI; intrarea dinspre B-dul Mircea Vodă) va avea loc vernisajul expoziției Poeme pentru păsări și extratereștri, care poartă semnătura lui Cristian Bădiliță.


Cunoscut patrolog și exeget biblic, doctor al Universităţii Paris IV-Sorbonne, cu o teză despre Metamorfozele Anticristului la Părinţii Bisericii (apărută la Beauchesne Éditeur în anul 2005, lucrarea a primit premiul Solomon Reinach al Asociaţiei Eleniştilor din Franţa), autor a peste patruzeci de volume de studii, eseuri şi poeme, coordonator al fundamentalei traduceri a Septuagintei și, în prezent, al traducerii ştiinţifice – însoțite de ample comentarii – a Noului Testament, Cristian Bădiliţă „aduce vederii noastre” o expoziție de poeme-desemne la care au fost convocate 70 planşe, 14 postere şi 7 tricouri „vorbitoare”.


Vor vernisa expoziția: conf. dr. Elena Tîrziman, director general al Bibliotecii Naționale a României, criticul literar Alex. Ștefănescu, Silvia Colfescu, director al Editurii Vremea, dr. Octavian Mihail Sachelarie – director al Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” din Piteşti și, bineînțeles, Cristian Bădiliţă.



În contiguitate cu teologia, arta plastică, dar şi cu stricta banalitate, după cum autorul însuși o caracterizează, poezia expandată propusă de Cristian Bădiliță te duce cu gândul atât la sintezele plastice din tradiția cărturăresc-mânăstirească (occidentală și orientală), cât și la ideea de text-instalație și text-rețea (pentru amatorii de teoria comunicării și de analiză de conținut), trecând razant pe lângă caligramele lui Apollinaire.

Expoziția va fi deschisă în perioada 10 septembrie – 31 octombrie 2013, în spațiile expoziționale Buzunarul UNU și Buzunarul DOI de la Parter (intrarea dinspre B-dul Mircea Vodă) și va putea fi vizitată de luni până vineri, între orele 08.00-18.00.

Lucrările au fost expuse anterior la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” din Piteşti (5-15 iunie 2013) și la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu (4 iulie-4 august 2013).


Cristian Bădiliță: „«Cărțile, tăcute săbii», scria undeva Vintilă Horia. Eu aș întreba: «De ce nu vorbitoare scuturi»? «Scutul – scrie heraldistul Constantin Ittu – care inițial a avut doar un caracter defensiv, a devenit mai târziu un mijloc de a face cunoscute faptele de arme (ale sale sau ale familiei) de care posesorul său putea fi mândru. Scutul a devenit astfel o pagină de istorie, un fel de brevet pe care titularul îl purta mereu cu el». Cum să nu urci imediat cu gândul la scutul lui Ahile – un fel de Microcosm Dinamic, care-l transformă pe erou într-un Mare Inițiat? Într-o lume atât de anarhică, dominată de INDIFERENȚA unuia față de celălalt (inclusiv aglomerațiile de pe internet atestă acest fapt; cel mai adesea, intrăm «în contact» nu pentru a comunica, ci pentru a ne exhiba), într-o asemenea lume așadar, cărțile au devenit săbii mute și boante. Ba nu, mai degrabă, morminte făr-de nume și făr-de glas. 

Poate și de aceea am simțit nevoia să VIZUALIZEZ poemele mele, să le transform în planșe pe care să le EXPUN. Nu din exhibiționism, ci din impulsul de a protesta împotriva amneziei, a surzeniei vuitoare, a morții poeziei. Căci poezia, alături de sacru, este cea care ne definește ca ființe umane. Poezia trebuie să fie scoasă din cărțile-morminte, să fie urcată pe pereți, cățărată în copaci. Să devină scut, semn heraldic. Dacă nu pentru a ne apăra în luptă, atunci măcar pentru a păstra memoria esențială, transpersonală, divină a speciei”.


Persoană de contact: 

Letiția Constantin – Biblioteca Națională a României

Tel.: 0758/109423

Email: 




inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României