Miercuri, 23 aprilie 2014, Biblioteca Națională a României propune, cu ocazia Zilei Mondiale a Cărţii, ajunsă în acest an la cea de-a 20-a ediție, și a Zilei Naționale a Bibliotecarului, ajunsă la a 10-a ediție, precum și cu ocazia împlinirii a doi ani de la inaugurarea noului său sediu, din B-dul Unirii nr. 22, evenimentul „Tolle, lege!” (Ia şi citeşte!).
Intrarea este liberă.
Într-un celebru pasaj din Confesiuni, Sfântul Augustin descrie momentul în care, aflat în grădină alături de prietenul său Alypius, aude un glas de copil spunând: „– Tolle, lege!” (– Ia şi citeşte!). Este momentul convertirii sale, convertire definitiv și intim legată de actul lecturii. Momentul descris este, de altfel, unul inaugural nu numai pentru Sfântul Augustin (de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 1660 de ani), ci și pentru noi toți: marchează debutul unei bogate culturi a lecturii.
Făcută cu voce tare sau nu, lectura ne formează, ne clădește, ne limpezește ideile. Dacă lectura privată, în gând, creează mediul propice pentru meditație, reflecție, cea publică, făcută cu voce tare, ne aduce, în schimb, aproape de ceilalți, ne învață să împărtășim cu semenii noștri fructele lecturii private.
Pe 23 aprilie 2014, în spațiul Symposium situat la parter, vor fi difuzate, între orele 10.00-12.00, fragmente dintr-o serie de audiobook-uri publicate de editurile românești în ultimii ani, precum și Literatura ca „instrucțiune de lectură” – un eseu despre biblioteca-personaj și cititorul-personaj în literatura contemporană (prezentare în PowerPoint).
Între orele 12.00-14.00, în același spațiu, Biblioteca Națională a României convoacă, laolaltă, bibliotecari și cititori, la o întâlnire în care fiecare, timp de 10 minute, să citească, la alegere, cu voce tare, un fragment dintr-o carte, împărtășind astfel cu cei prezenți ideile, impresiile și emoțiile provocate de text, în orice format s-ar afla acesta.
Cei ce vor să se înscrie astfel cu o intervenție de 10 minute sunt rugați să ne contacteze la adresa sau pe contul nostru de Facebook, www.facebook.com/BibNatRo, până marți, 22 aprilie 2014, ora 16.00.
Cu același prilej, de la ora 14.00, în spațiul expozițional Dealul Spirii (mezanin) va fi vernisată expoziția Spectacolul ca o carte: Figuri de ctitori ai artei scenice româneşti (manuscrise, documente istorice, periodice, partituri, fotografii privitoare la marii actori Matei Millo, Mihail Pascali, Grigore Manolescu și Aristizza Romanescu şi la sopranele de renume mondial Elena Theodorini şi Haricleea Darclée – documente din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României), iar de la ora 15.00 va avea loc un program muzical susținut de elevi ai Liceului George Enescu din București (Symposium – parter).