caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Family – Fotografii și povești. Cinci familii de români. 9-28 iunie 2014
9 iunie 2014

În perioada 9-28 iunie 2014, la Biblioteca Națională a României (spațiile expoziționale Papirus, Scriptorium, Pergament – Aripa Dâmbovița) pot fi văzute fotografiile realizate de artistul irlandez Maurice Gunning, în cadrul expoziției Family – Fotografii și povești. Cinci familii de români, organizată de Hope and Homes for Children România, Comber Foundation Irlanda & România și Ambasada Irlandei la București.

Intrarea este liberă.


În cadrul Proiectului Familie: Family, în data de 2 iunie 2014, la Parlamentul României a avut loc lansarea albumului Familie: Family. Photographs and Stories from Five Romanian Family (introduction and text by Tríona Collins, photographs by Maurice Gunning), în prezența Excelenţei Sale, dl. Gerard Corr, Ambasadorul Irlandei în România. 

Albumul Familie: Family. Photographs and Stories from Five Romanian Family prezintă o selecție de fotografii și de povești despre copii cu dizabilități din România. Inspirație și încurajare pentru orice familie care are în îngrijire un copil cu astfel de probleme, albumul semnat de Tríona Collins – text și Maurice Gunning – fotografii aruncă o privire plină de sensibilitate în viața de zi cu zi a copiilor cu dizabilități, încurajează atitudinea deschisă față de aceștia.
Familie: Family. Photographs and Stories from Five Romanian Family propune „o scurtă şi intimă percepţie a vieţii din cinci familii minunate, care, în ciuda faptului că beneficiază de un sprijin minim, depăşesc obstacolele şi reuşesc să ofere copiilor lor condiţiile unui cămin plin de iubire. Rezistenţa de care dau dovadă şi dorinţa de a-şi sprijini copiii pentru ca aceştia să poată rămâne în familie sunt trăsături comune pentru toți protagoniștii albumului (Tríona Collins – psiholog, cercetător voluntar în cadrul Fundaţiei “Comber” Irlanda & România).

„De prea multe ori vedem în persoanele cu nevoi speciale doar ceea ce nu sunt în stare să facă, lipsurile și dizabilitățile. Asta, ignorând potențialul pe care-l au, capacitatea extraordinară de învățare și ambiția. De prea multe ori, prejudecățile ne determină să confundăm firescul diversității dintre oameni cu diferența stigmatizantă, etichetându-ne semenii cu o ignoranță ce nu face decât să ne depărteze unii de alții. Albumul “Familie” prezintă imagini și povești de viață despre firescul și frumusețea diversității umane” (Ștefan Dărăbuș – Director Național Hope and Homes for Children România).

Absolventă a Facultății de Psihologie – Universitatea Queen’s din Belfast, cu un Master în Cercetare – Universitatea din Limerick (tema: experiențele unor mame din România care își creșteau acasă copiii cu tulburări psihice), Tríona Collins este, din anul 2010, voluntar în România în cadrul Fundației Comber (cazuri de adulți cu dizabilități, integrați în familii după o viață instituționalizată).

Fotograf și regizor irlandez de filme documentare, implicat în numeroase proiecte fotografice internaționale sprijinite de Consiliul Artelor și Culturii din Irlanda, Maurice Gunning este autorul unui recent album de portrete cu oameni din Belarus, în cadrul The Burren Chernobyl Project. Filmele sale documentare – dintre care cel mai important este The Chile 33 – au fost difuzate în mai multe țări, fiind bine primite la nivel internațional.

Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în România din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut, în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, sisteme care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile HHC România şi ale partenerilor săi, aproape 5.000 de copii au fost scoşi din astfel de instituţii; 12.345 de copii au fost reintegrați în familiile lor, 446 de tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 890 de copii au fost primiţi în regim de urgenţă; peste 5.500 de persoane din sistemul de protecţie a copilului au fost instruite de HHC România. Obiectivul fundației este ca, până în anul 2020, instituţionalizarea copiilor să fie complet eliminată în România. 

Înființată în Irlanda în 1990, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții copiilor aflați în îngrijirea statului român, Comber Foundation se implică în prezent în județul Giurgiu, colaborând cu autoritățile locale în demersurile de închidere a ultimelor instituții de stat pentru îngrijirea adulților cu dizabilități din zonă. Fundația sprijină incluziunea copiilor cu dizabilități din România prin parteneriatul cu ASCHF-R Giurgiu.

Pentru mai multe informații, vizitați: www.hopeandhomes.org www.mauricegunning.com, www.comber.ie. email: Ilinca Ciobanu –



inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României