Moşii de toamnă şi riturile de trecere la români: cărţi din colecţiile Bibliotecii Naţionale. Expoziție (29 octombrie – 29 noiembrie 2014)
29 octombrie - 29 noiembrie 2014
În perioada 29 octombrie – 29 noiembrie 2014, la Biblioteca Naţională a României este deschisă expoziţia Moşii de toamnă şi riturile de trecere la români: cărţi din colecţiile Bibliotecii Naţionale a României, expoziție care reuneşte volume referitoare la riturile de trecere, dar și volume de etnologie, etnografie și folclor, intrate în ultimii ani în colecțiile Bibliotecii Naționale.
Expoziţia este deschisă în spaţiul expoziţional Curtea lui Dionis (parter, intrarea dinspre Tribunal) în perioada 29 octombrie – 29 noiembrie 2014.
Intrarea este liberă.
„După moarte ne facem toți moși” – Oamenii sunt supuşi, cu sau fără ştiinţa lor, cu sau fără voia lor, unor rituri de trecere.
Prezente în toate societățile, moderne sau de tip tradițional, riturile de trecere sunt fie de separare de lume – de starea anterioară (cea de dinainte de moarte), fie de trecere a graniței – pragul către „o lume nouă”, fie de agregare la o lume nouă – integrarea în alte comunități.
Ritualurile de înmormântare reglează comportamentul morților, cărora li se furnizează tot ceea ce au nevoie, dar mai ales pe cel al viilor, cărora li se cere să respecte anumite sărbători din an, când sunt rememoraţi, invocaţi sau aşteptaţi cei plecaţi. Cei rămaşi în viaţă sunt stăpâniţi de veneraţie, dar și de teama că un spirit nemulţumit se poate oricând metamorfoza într-unul malefic, de unde și grija pentru îndeplinirea cu sfințenie a riturilor.
În calendarul popular, Moșii de toamnă este una dintre cele mai importante sâmbete ale morților. Moșii semnifică, în cadrul obiceiurilor tradiționale, pomenirea morților prin ofrande, practică funerară cunoscută în toate zonele locuite de români.
Numiți în tradiție și Moșii de Sfântul Dumitru sau de Sânmedru, așezarea lor calendaristică la sfârșit de toamnă a avut, pe lângă motivația religioasă, creștină, și pe aceea de a-i lega de muncile agricole specifice anotimpului (în această perioadă, în cele mai multe zone se încheie semănatul de toamnă).
Curator: Angela Bilcea
Afiș: Adrian Cadar
inapoi