caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Conferinţa Naţională „Educaţia – cunoaştere şi vocaţie”
31 august 2015

Luni, 31 august 2015, la Biblioteca Națională va avea loc, începând cu ora 13.00, Conferința Națională „Educaţia – cunoaştere şi vocaţie”, organizată de Institutul pentru Studii Populare (ISP), Fundația Hanns Seidel și Agenția SENS, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, Coaliția pentru educație și Centrul pentru Politici Educaționale. 
Aflată la cea de-a doua ediție, conferinţa pune în discuţie problemele sistemului de educaţie românesc, cu accent pe învăţământul vocaţional. 
La sesiunea în plen, care va avea loc, începând cu ora 13.00, la Sala Mircea Eliade, și-au anunțat deja prezența și intenția de a participa cu intervenții în cadrul lucrărilor: Şerban Iosifescu – preşedintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), Madlen Şerban – preşedinte European Training Foundation și Alina Mungiu-Pippidi – preşedintele Coaliţiei pentru Universităţi Curate.
Sunt invitați să participe la discuții: profesori, elevi, părinți, specialiști în educație din societatea civilă și din instituțiile publice. 

În partea a doua a evenimentului, începând cu ora 16:30, se vor desfășura în paralel trei ateliere (Sala Mircea Eliade, Sala Mircea Vulcănescu și Sala Simion Mehedinți) pe temele: - Educaţia vocaţională (învățământul tehnic liceal) – subiect de interes pentru oamenii de afaceri (atelier coordonat de Tenaris – Silcotub); - Curriculum – acces și succes în educație (atelier coordonat de Coaliția pentru educație); - Rolul bibliotecii în procesul educațional (atelier coordonat de Biblioteca Națională a României).

Biblioteca de astăzi nu mai este pasivă, cooperează, fără a-şi uita însă misiunea sa esenţială, aceea de a asigura accesul la cunoaştere. În cadrul atelierului Rolul bibliotecii în procesul educațional va fi analizat, pe de-o parte, rolul cărţii şi al bibliotecii în învăţământul virtual şi, pe de altă parte, rolul bibliotecilor în asigurarea accesului la educaţie şi cultură pentru persoanele din mediile defavorizate. Bibliotecile sunt, alături de şcoli, instituţii esenţiale în procesul educaţional. Biblioteca ne formează, ne îndrumă spre lectură, cunoaştere, aprofundare, educaţie, valori. Cititul începe din copilărie şi este dependent de buna colaborare dintre şcoală şi bibliotecă. 
La discuțiile din cadrul atelierului vor avea intervenții: Paul-Andre Baran – Biblionet (Biblionet – proiect prin care peste 2020 de biblioteci din România au fost dotate cu computere şi acces la internet şi prin care au fost formați bibliotecari-trainer); Claudia Popescu – bibliotecar, Biblioteca Judeţeană Braşov (Proiecte educaţionale în Biblioteca Judeţeană Braşov); Sorina Stanca – manager al Bibliotecii Judeţene Cluj (Implicarea Bibliotecii Judeţene Cluj în programele educaţionale); Camelia Crişan – director al Fundaţiei Progress (Parteneriate educaţionale pentru creşterea performanţelor şcolare); Nicolae Constantinescu – information arhitect, Kosson (Rolul documentelor digitale în educație; resurse educaționale deschise); Laszlo Kiss – preşedinte al Filialei Covasna a Asociaţiei Bibliotecarilor din România (Perspective asupra colecţiile de documente din bibliotecile şcolare); Laura Rudeanu – coordonator biblioteci şcolare, Casa Corpului Didactic din Bucureşti (Rolul bibliotecilor şcolare în educaţie); Adela Sevastre – cercetător, Facultatea de Sociologie (Studiu despre impactul manualelor electronice în educație). Prof. Univ. Dr. Ion Stoica – Concluziile workshop-ului. Moderator: Adriana Borună – șef-serviciu Dezvoltare Instituțională, Biblioteca Națională a României.

Prin această conferință, Institutul pentru Studii Populare (ISP) își propune să creeze o tradiţie în ceea ce privește organizarea anuală a unor evenimente în care să fie dezbătute deschis problemele sistemului de educaţie românesc, chiar în perioada în care atenţia opiniei publice se îndreaptă spre acest subiect – începutul anului şcolar. 
Obiectivul ISP este acela de a realiza, cu sprijinul partenerilor săi, o comunitate de experţi – români şi străini – capabilă să genereze politici publice benefice în domeniul educaţiei din România. 
Concluziile conferinţei din acest an vor constitui repere pentru o serie de documente de politici publice pe care ISP îşi propune să le fundamenteze în următoarele 18 luni.
Prima ediție a conferinței naționale pe tema educației, care a avut loc în 28 august 2014, s-a bucurat de un real interes şi de o participare numeroasă din partea specialiştilor.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României