caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Emil Cioran, fotografiat de Rogelio Cuéllar: Expoziție
15 septembrie – 31 octombrie 2015

În perioada 15 septembrie – 31 octombrie 2015, la Biblioteca Națională (Avangarden 4 și Avangarden 5, parter) va fi deschisă expoziția Portretele lui Emil Cioran, fotografiat de Rogelio Cuéllar, realizată de Ambasada Mexicului, cu susținerea Bibliotecii Naționale a României, eveniment care celebrează cei 80 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Mexic și România.

Expoziția prezintă o serie de fotografii-portret alb-negru ale lui Emil Cioran, realizate de artistul mexican Rogelio Cuéllar. Lucrările sunt expuse la Biblioteca Națională a României în premieră mondială. Realizate la începutul anului 1990, portretele lui Rogelio Cuéllar îl surprind pe Emil Cioran în intimitatea locuinței sale pariziene, în plină activitate intelectuală: citind o carte, scriind un text ori vorbind cu soția sa, Simone Boué. Fotograful l-a cunoscut pe filosoful român prin intermediul lui Esther Seligson, traducătoarea de limbă spaniolă a cărților sale, la sfârșitul lunii octombrie 1989. 

Vernisajul va avea loc în data de 15 septembrie 2015, de la ora 17:00.
Excelența Sa, domnul ambasador Agustín Gutiérrez Canet, declară, în legătură cu expoziția: „Dorim să prezentăm publicului român câteva dintre legăturile culturale mai puțin cunoscute care unesc Mexicul și România și să evităm celebrări lipsite de conținut […] românii vor fi plăcut surprinși atunci când vor admira portretele fotografice ale lui Cioran realizate de Rogelio Cuéllar. Totodată, vor fi uimiți auzindu-l pe Francisco Prieto vorbind despre influența exercitată în Mexic de Emil Cioran și Mircea Eliade”.

În cadrul evenimentului din 15 septembrie 2015, renumitul scriitor și academician mexican Francisco Prieto va susține o prelegere despre Influența exercitată de opera lui Emil Cioran asupra vieții culturale mexicane. 

Un alt moment cultural notabil va fi recitalul susținut de soprana mexicană Patricia Santos, rezidentă în România, care va interpreta compoziții mexicane și românești, acompaniată de pianistul Lucian Dușa. Patricia Santos este câștigătoarea ediției 2010 a concursului televizat „Ópera Prima. Las Voces del Bicentenario” din Mexic. Pianist al Operei din Cluj-Napoca, Lucian Dușa beneficiază de o vastă experiență concertistică. 

Cu același prilej, va fi vernisată expoziția de litografii México visto por Europa (Mexicul văzut de Europa), din colecția privată de gravură veche a Excelenței Sale, domnul ambasador Agustín Gutiérrez Canet. Lucrările exprimă viziunea artiștilor europeni care, în primele gravuri europene ale secolului al XVI-lea, la puțin timp după cucerirea spaniolă, prezentau Mexicul ca un tărâm exotic și tragic și care apoi, în secolul al XIX-lea, vor recompune imaginea unei națiuni metise, occidentalizate și progresiste. 

Expozițiile Portretele lui Emil Cioran, fotografiat de Rogelio Cuéllar și México visto por Europa pot fi văzute în perioada 15 septembrie – 31 octombrie 2015. 

Intrarea este liberă.


Legăturile dintre România și Mexic datează încă din secolul al XVII-lea, o dată cu introducerea culturii porumbului în România, plantă originară din Mexic, care a diversificat alimentația. În anul 1880, Președintele Porfirio Díaz îi trimitea Regelui Carol I o scrisoare de felicitare pentru obținerea independenței naționale. Relațiile diplomatice între cele două state au fost stabilite în data de 20 iulie 1935.

Cei 80 de ani de relații diplomatice reprezintă un prilej pentru Ambasada Mexicului de a organiza la București, în perioada 15 septembrie – 31 octombrie 2015, mai multe de evenimente culturale.

Astfel, academicianul Francisco Prieto continuă seria sa de prelegeri, în 17 septembrie 2015, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (B-dul Elisabeta 38), pe tema Cioran și Eliade în rândul cercurilor intelectualilor din Mexic (unde au avut susținători fervenți, dar și critici înflăcărați), renumitul critic literar Dan C. Mihăilescu fiind moderatorul întâlnirii, și în 18 septembrie 2015, ora 19:00, la Seneca Anticafé (str. Ion Mincu 1), cu participarea profesorului universitar Romulus Brâncoveanu, Decanul Facultății de Filosofie a Universității din București și a profesorului Viorel Cernica, istoric al filosofiei românești. 

În data de 17 septembrie 2015, la Librăria Cărturești Carusel (str. Lipscani 55), ora 20:30, va fi lansat albumul Rogelio Cuéllar, El rostro de las letras, retrospectivă ce reunește portretele a 155 de scriitori de renume mondial, cu precădere latino-americani. Albumul va fi prezentat de autor și de editoarea María Luisa Passarge, directoare a „La Cabra Ediciones”. Fotograful Matei Buță va dezbate pe marginea operei fotografice a autorului. 

Născut în 1950 la Ciudad de México, Rogelio Cuéllar face parte din avangarda fotografică mexicană, fiind cunoscut pentru portretele realizate unor personalități din cercurile artistice și literare ale Americii Latine, precum: Gabriel García Márquez, Jorge Luis Borges, Octavio Paz, Carlos Fuentes, Julio Cortázar, Mario Vargas Llosa. 
A urmat studii de cinematografie, arte plastice și jurnalism în cadrul Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), din 1967 începându-și cariera de fotograf. În decursul a peste patru decenii, a fost prezent în expoziții individuale și de grup organizate în Germania, Argentina, Belgia, Brazilia, Franța, Columbia, China, Cuba, SUA, Portugalia, Rusia, Suedia, Uruguay. Interesul său s-a concentrat pe foto-jurnalism și pe fotografia de artă, abordând teme precum explorarea peisajului urban și rural, nudul, fotografia-portret. Este autorul mai multor volume despre arta fotografică: De frente y de perfil (Din față și din profil, 1993), El rostro de las letras (Chipul literelor, 1997), Hacedoras de historia y poesía. El rostro femenino de las letras (Creatoare de istorie și poezie. Chipul feminin al literelor, 2011), De la Tierra al Cielo. 50 años de Rayuela (De la Pământ la Cer. 50 de ani de Șotron – opera lui Julio Cortázar, 2013).

Biblioteca Națională a României a avut, în ultimii ani, numeroase colaborări cu Ambasada Mexicului, printre evenimentele notabile organizate în parteneriat numărându-se expozițiile Magicul Mexic, ţara Şarpelui înaripat: cultura mexicană în colecţiile Bibliotecii Naţionale a României (dedicată Bicentenarului Independenţei Naţionale şi Centenarului Revoluţiei Mexicane), 23 septembrie – 27 noiembrie 2010, și retrospectiva Oaxaca de Juárez: lucrări ale graficianului Sergio Hernández, 8 august – 15 septembrie 2013.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României