caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Călătorii extraordinare în universul cărţii – Jules Verne în ediţii Hetzel
20 octombrie – 31 decembrie 2015

În perioada 20 octombrie – 31 decembrie 2015, la Biblioteca Naţională a României va fi deschisă expoziţia Călătorii extraordinare în universul cărţii: Jules Verne în ediţii ilustrate Hetzel, păstrate în fondurile de bibliofilie ale Bibliotecii Naţionale a României.
Prilejuită de împlinirea a 110 de ani de la trecerea în eternitate a uneia dintre cele mai preţuite figuri ale literaturii universale, autorul seriei romanelor de aventuri „Voyages extraordinaires”, expoziţia reuneşte mai multe exemplare din titlurile reprezentative ale creaţiei verniene, publicate sub auspiciile casei de editură pariziene conduse de Pierre-Jules Hetzel, care astăzi sunt păstrate în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României.
Ediţii de lux, in-octavo, înzestrate cu un aparat iconografic de excepţie, cu tranşe aurite şi legături originale din pânză de culoare roşie, decorate fastuos, aceste tomuri sunt veritabile embleme culturale ale epocii – intitulate uneori chiar „secolul lui Jules Verne” – şi li se conferă astăzi o însemnată valoare bibliofilă. 
Printre lucrările care vor fi prezente în expoziție, se regăseşte şi o hartă de epocă, prezentând itinerariul parcurs de protagoniştii romanului „Ocolul Pământului în 80 de zile”, executată la Paris, în tehnica cromolitografiei, hartă aflată în colecţiile Cabinetului de Cartografie al Bibliotecii Naţionale a României. 

Expoziţia constituie o invitaţie adresată tuturor acelora care îndrăgesc călătoriile extraordinare în universul fascinant al cărţii, oferind răgaz de readucere în memorie a lecturilor preferate, oglindite în efigiile eroilor zugrăviţi de ilustratorii operei lui Jules Verne, dar şi un prilej pentru bibliofili de a se lăsa captivaţi de superbele ediţii Hetzel.

La vernisajul care va avea loc în data de 27 octombrie 2015, ora 16.00, vor vorbi: Claudia Șerbanuță, manager al Bibliotecii Naționale a României; Alexandru Catalan – director Comunicare, Adevarul Holding; Prof. Univ. Dr. Elena Ionescu, Catedra de Literatură Universală și Comparată – Facultatea de Litere, Universitatea București; Andreea Răsboiu – curatorul expoziției, Cabinetul de Bibliofilie. Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României; Constantin Popovici – grafician, Biroul Editorial. Biblioteca Națională a României.

Expoziţia este deschisă în spaţiile Dealul Spirii și Palimpsest – Mezanin, în perioada 20 octombrie – 31 decembrie 2015. Intrarea este liberă.

Urmăriți filmul de prezentare a expoziției!


Lucrări precum „Cinci săptămâni în balon”, „O călătorie spre centrul Pământului”, „20.000 de leghe sub mări”, „Ocolul Pământului în 80 de zile”, „Stăpânul lumii” sunt cărţi cu larg ecou, amintiri luminoase, lecturi preţuite de cei cărora le-au călăuzit imaginaţia în itinerarii nemaiîntâlnite. Paginile de aventuri captivante ale romanelor lui Jules Verne, cu eroii săi enigmatici şi vehiculele memorabile, însoţite de reprezentări grafice devenite celebre, dăruiesc reveria unei permanente călătorii. Pe deasupra Africii, în nacela balonului Victoria, în adâncuri, la bordul submarinului Nautilus, în India, în vagoanele fabuloasei Case cu aburi, pe vasul Clorinda în căutarea razei verzi sau în pirogă pentru aflarea izvoarelor minunatului Orinoco, traversând iarna strâmtoarea Bering cu Rulota Frumoasă, trasă de reni, a familiei Cascabel ori zburând cu Albatrosul, aparatul fantastic al lui Robur Cuceritorul, gândul cititorului străbate lumea, putând să-şi însuşească deviza submersibilului construit de acel emblematic personaj vernian, căpitanul Nemo: „Mobilis in mobili”.

În zorii celui de-al şaselea deceniu al marelui secol al progresului, Jules Gabriel Verne (8 februarie 1828, Nantes – 24 martie 1905, Amiens) cunoaşte un moment de cotitură – întâlnirea cu editorul Pierre-Jules Hetzel, de care îl va lega o strânsă prietenie, dar mai ales o fructuoasă relaţie profesională, reflectată în ascensiunea sa pe scara succesului unanim recunoscut. Având în comun, ca detaliu biografic, renunţarea la cariera juridică în favoarea literelor, cele două personalităţi complementare au conlucrat, reuşind în anul 1863 să aşeze piatra de hotar a unei lumi noi, fascinante, lumea celor care întreprind, în realitate sau în imaginar, călătorii extraordinare. Cea dintâi călătorie şi, totodată, una dintre cele mai cunoscute dintre acestea, „Cinq semaines en ballon: voyage de découvertes en Afrique par trois anglais” (aventura balonului Victoria, purtându-i în nacelă, în explorarea continentului african, pe savantul Samuel Fergusson, pe fidelul servitor Joe şi pe vânătorul Dick Kennedy) s-a bucurat de o primire extrem de favorabilă, pusă şi pe seama interesului manifestat în epocă faţă de un alt aerostat celebru, „Le Géant”, care, în data de 4 octombrie 1863, era ridicat de la sol de Gaspard-Félix Tournachon, nimeni altul decât fotograful Nadar, apropiat şi sursă de inspiraţie literară pentru Verne.

Sub egida casei de editură pariziene J. Hetzel et Cie, sunt publicate în foileton, în paginile prestigiosului „Magasin d’éducation et de récréation”, fondat în 1864, cele mai multe dintre îndrăgitele opere semnate de Jules Verne, care, reunite în volum, vor da naştere bine-cunoscutei serii de autor, premiate de Academia Franceză, „Voyages extraordinaires”. Spre marea satisfacţie a publicului pasionat de odiseele eroilor vernieni, colecţia s-a îmbogăţit cu zeci de titluri, dar şi cu numeroase reeditări, atât în timpul vieţii celui care le-a zămislit, cât şi postum.
Vârfurile de lance ale seriei rămân romanele compuse, mai mult sau mai puţin, în prima jumătate a creaţiei sale literare, dominate de figurile protagoniştilor ale căror nume – de pildă Otto Lidenbrock, Pierre Aronnax şi Nemo, Phileas Fogg şi Passepartout – trezesc emoţia cititorilor de ieri şi de azi. O parte din aceste opere se regăsesc şi în expoziţie: „Cinq semaines en ballon”, „Voyage au centre de la Terre”, „Vingt mille lieues sous les mers”, „Aventures de trois Russes et de trois Anglais”, „Le Tour du monde en quatre-vingts jours” (ediţia acesteia din 1883 fiind cea mai veche dintre toate titlurile prezentate, iar aşa-numita legătură Hetzel – „cu iniţiale” – a volumului numărându-se printre primele utilizate pentru ediţiile Jules Verne), „Le Chancellor”, „La Maison à vapeur”, „Le Rayon vert”, „Nord contre sud”, „César Cascabel”, „Le Château des Carpathes”, pentru a aminti doar câteva dintre lucrările expuse.

Adresate cu predilecţie tinerilor cititori, operele verniene s-au bucurat de apreciere la scară mult mai largă, constituind adevărate succese editoriale, apărute în tiraje considerabile pentru acea vreme. Numai un public fidel şi numeros poate îndritui reeditările succesive, sub marca „J. Hetzel et Cie” şi, ulterior, a „Hachette”. „En très belle édition grand in-8° illustrée”, ele îi cuceresc, totodată, pe amatorii de cărţi de colecţie sau devin, pur şi simplu, o modă, fiind achiziţionate pentru a fi oferite în dar de Anul Nou, fapt dovedit şi prin dedicaţiile manuscrise regăsite pe forzaţurile acestora, purtând data de 1 ianuarie…


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României