caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Eveniment la Biblioteca Batthyaneum
30 octombrie 2015

Vineri, 30 octombrie 2015, la orele 18,30, sunteţi invitaţi la vernisajul expoziţiei «Itinerariul european al cărţilor Bibliotecii Batthyaneum, prin liste, inventare şi cataloage». Expoziţia organizată de Biblioteca Batthyaneum şi de Primăria municipiului Alba Iulia se înscrie, pe de o parte, în programul Conferinţei de Bibliologie a Catedrei de Istorie, Arheologie şi Muzeologie a Universităţii 1 Decembrie 1918, iar pe de altă parte, într-o tematică europeană, privind rolul şi locul cataloagelor, al inventarelor şi al listelor de carte în formarea marilor biblioteci. 

Proiectul început la Biblioteca Mazarin din Paris, cu expoziţia De l’argile au nuage. Une archéologie des catalogues (IIe millénaire av. J.-C.-XXIe siècle), continuat la Strasbourg prin două colocvii şi expoziţia Métamorphoses, se încheie aici, chiar în prezenţa iniţiatorilor săi. 

Învitându-i la Alba Iulia, am dorit să demonstrăm relaţia care există între istoricii cărţii indiferent de spaţiul geografic şi mai ales faptul că Biblioteca relevă atât o dimensiune intelectuală cât şi una patrimonială, că rolul ei nu se rezumă doar la păstrarea cărţilor, acestuia i se adaugă şi rolul istoric de martor al aventurii scrisului în toate formele sale. Indiferent de suporturile de scriere, de la tăbliţele de lut şi de lemn, la pergamet şi la hârtia manuală sau industrială, cartea continuă să intereseze pentru conţinut, pentru dimensiunea estetică dar şi pentru provenienţă. 

Aceast eveniment internaţional conferă şi prilejul de a ne prezenta oraşul, dar şi de a-l elogia pe episcopul Transilvaniei, contele Ignác Batthyány, care a lăsat nu doar ţării, ci întregii umanităţi, darul incomensurabil numit generic Batthyaneum. 
(Custodele expoziţiei este Dr. Doina Hendre Biro, concept afiş, Maestrul Devis Grebu). 


În zilele de 30 şi 31 octombrie 2015, la Alba Iulia, se vor derula lucrările Conferinţei de Bibliologie a Catedrei de Istorie, Arheologie şi Muzeologie a Universității 1 Decembrie 1918, intitulată „Cartea românească veche în Imperiul Habsburgic (1691-1830). Recuperarea unei identităţi culturale”. Alături de cei 35 de specialişti români reprezentând 24 de instituţii din 14 oraşe ale ţării, vor susţine lucrări specialiştii straini invitaţi de Primăria municipiului. Este vorba despre directori ai centrelor de cercetare CNRS/ENS,  IHMC şi Institut d'Histoire moderne et contemporaine din Paris, de rectorul  universităţii École Nationale des Chartes, Paris, de profesori ai universităţilor Ecole Pratique des Hautes Etudes, Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne Paris, Universitatea din São Paulo, Brazilia, Univerzita Konstantina Filozofa, Nitra, Slovacia, Universitatea Károly-Eszterházy, Eger, Ungaria. Deasemenea, vor fi prezenți directorul general al Bibliotecii Naţionale Centrale din Roma şi al Bibliotecii Academiei Maghiare de Ştiinţe, Budapesta, directorul general adjunct al Bibliotecii Naţionale şi Universitare din Strasbourg şi cel al Casei de Editură  Éditions des Cendres, Paris.



inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României