Mașinuța Curcubeu – o carte despre puterea prieteniei
2 decembrie 2015
Miercuri, 2 decembrie 2015, de la ora 17:00, la Biblioteca Națională a României (Buzunar 1, parter) va avea loc lansarea cărții Mașinuța Curcubeu / Lilla Regnbågsbilen, apărută în acest an la Editura Pionier Press, în ediție bilingvă, româno-suedeză.
Cartea a fost scrisă, acum câțiva ani, de Sînziana Popescu – autoarea apreciatei serii Andilandi (serie fantasy inspirată din mitologia românească) și a numeroase piese pentru copii – pentru fiul său, Matei, aflat pe-atunci la vârsta potrivită pentru astfel de povești.
Ilustraţiile, de un rafinament aparte, sunt semnate de talentata și foarte tânăra artistă Irina Maria Iliescu. Designul și traducerea în limba suedeză aparțin inițiatoarei proiectului, Arina Stoenescu.
În cadrul evenimentului, va fi vernisată expoziția de ilustrație de carte a artistei Irina Maria Iliescu. Expoziția rămâne deschisă în perioada 2-30 decembrie 2015. Intrarea este liberă.
Mașinuța Curcubeu / Lilla Regnbågsbilen este o poveste sensibilă și amuzantă despre puterea prieteniei, despre capacitatea acesteia de a porni motoarele sufletelor, despre felul în care o astfel de relaţie ne poate ajuta să ne reinventăm, să colorăm cât mai viu universul de multe ori tern din jurul nostru.
Deși debutul poveștii și primele ilustraţii alb-negru ar putea aminti unora dintre noi de anii dictaturii comuniste, de acel climat dominat de neîncredere, în care legarea unei prietenii autentice era ceva greu de realizat, iar colorarea treptată a universului poveștii le-ar putea sugera tranziţia spre anii pestriţi ai democraţiei noastre „originale”, Mașinuța Curcubeu / Lilla Regnbågsbilen rămâne, înainte de toate, o pledoarie pentru prietenie, dincolo de timp și de spaţiu geografic. Este o radiografie a adevăratei prietenii, de oriunde ar fi ea, dar și o invitaţie adresată copiilor care trăiesc în medii multiculturale de a se „împrieteni” cu o serie de cuvinte noi din altă limbă decât cea maternă, încă de la primele lor lecturi.
Cartea este publicată cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN). Informaţii suplimentare la:
inapoi