Dulci eresuri şi şoapte de dor. Expoziţie de Dragobete cu ilustraţie de carte şi poezie românească din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României
24 februarie – 30 aprilie 2016
Ziua de 24 februarie, care, în tradiţia populară, vesteşte apropierea primăverii, fiind asociată reprezentării mitice a dragostei şi bunei dispoziţii, este întâmpinată la Biblioteca Naţională a României cu „Dulci eresuri şi şoapte de dor: expoziţie de Dragobete cu ilustraţie de carte şi poezie românească din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României”, prilej de a reliefa unul dintre cele mai frumoase şi mai poetice simţăminte.
Expoziţia dezvăluie versuri alese, pline de sensibilitate, cunoscute publicului din opera lui Mihai Eminescu şi George Coşbuc, publicate însă în ediţii de lux, ilustrate, cu exemplare numerotate şi imprimate pe hârtie specială, care ocupă un loc însemnat în bibliofilia românească de secol XX şi chiar XXI.
Îngrijite de Perpessicius, George Murnu sau Menny Toneghin şi beneficiind de colaborarea unor artişti de seamă precum Ary Murnu, Aurel Bordenache, Ligia Macovei ori Marcel Chirnoagă, volumele impresionează prin paginile de text elegant tipărite şi prin bogatul aparat iconografic – acuarele, desene, gravuri. Imaginile expuse reproduc astfel fragmente din aceste lucrări bibliofile, păstrate în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României.
Farmecul poeziei şi valoarea estetică a ilustraţiilor dau expresie frumoasei porniri sufleteşti a dragostei, pentru ca „Dor cu dor să se cuprindă/ Drag cu drag”.
„Dulci eresuri şi şoapte de dor: expoziţie de Dragobete cu ilustraţie de carte şi poezie românească din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României” este deschisă în spaţiul Symposium, parter, în perioada 24 februarie – 30 aprilie 2016.
Intrarea este liberă.
inapoi