De 10 mai, concert coral din partituri de patrimoniu la Biblioteca Națională
10 mai 2016
Marți, 10 mai 2016, de la ora 18:00, la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii 22) se va desfășura Volumul 4 al Stagiunii de colecție, un eveniment dedicat creației autentice românești.
11 partituri de patrimoniu vor fi interpretate de grupul vocal Canticum Bucharest, sub bagheta dirijorului Răzvan Rădos. Totodată, va putea fi vizitată o expoziție inedită cu cele mai vechi partituri din colecțiile Bibliotecii Naționale. Intrarea va fi liberă, iar spectatorii din țară pot urmări transmisiunea în direct prin www.EnjoyTV.ro.
Programul concertului susținut de Canticum Bucharest va cuprinde lucrări vocale de inspirație tradițională precum Hristos a înviat, Freamăt de codru, Du-te dor, Paparuga, Pe Mureș și pe Târnava sau Sârba în căruță, lucrări semnate de compozitori precum Paul Constantinescu, Gavriil Musicescu sau Nicolae Ursu.
Expoziția dedicată zilei de 10 mai va cuprinde, pe lângă cele 11 partituri interpretate, o selecție a celor mai vechi partituri din colecțiile Bibliotecii Naționale. Vor fi expuse, cu acest prilej:
• Trăiască regele de Eduard Hübsch, pe versuri de Vasile Alecsandri – Imnul României în perioada 1866 - 1947
• Uvertura națională de P. C. Spanopol, dedicată Majestății Sale Regelui Carol I cu ocazia zilei triumfale de 10 mai
• Marș Național. Primirea eroilor, muzica de George Popescu, cuvintele de Dimitrie Orfănescu. Marș național dedicat cu cel mai profund respect Majestății Sale Regelui Carol I, învingătorul turcilor și liberator al bulgarilor și pacificatorul Peninsulei balcanice
• Lucrări religioase dedicate perioadei dintre Înviere și Înălțare, transcrise din notația bisericească în cea cultă, printre care și cea mai veche partitură corală din colecțiile Bibliotecii, datată 1823.
Prezentările vor fi făcute de către Raluca Bucinschi – cercetător și de către Diana Gheorghiu -compozitor.
Lucrările aflate în colecțiile Bibliotecii Naționale pot fi consultate oricând în baza unui permis ce poate fi obținut cu titlu gratuit.
Despre Stagiunea de colecție
Stagiunea de colecție pregătește publicului meloman încă două ediții: Volumul 5 (24 mai) și Volumul 6 (7 iunie). Organizate în seri de marți, o dată la două săptămâni, în perioada 29 martie – 7 iunie 2016, de la ora 18.00, concertele Stagiunii de colecție vor reînvia pagini valoroase din muzica universală și românească, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonoră în istorie. Partiturile alese sunt Ediții Princeps ale unor lucrări celebre, versiuni rare și, deopotrivă, fac parte din colecțiile personale ale marilor muzicieni români.
Evenimentul este organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) alături de Biblioteca Națională a României, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrările de patrimoniu promovând, în același timp, interpreții valoroși ai noii generații.
Stagiunea de Colecție este un proiect co-finanțat de AFCN și se derulează în cadrul programului „Oportunități la Tine Acasă”, lansat de UCIMR în anul 2009, dedicat tinerilor interpreți excepționali din domeniul muzicii culte din România.
inapoi