caută:   
 
 

evenimente culturale

 

35 de ani de la zborul lui Dumitru-Dorin Prunariu. AstroFest – o campanie dedicată spaţiului cosmic, marca Discovery Channel
14 mai 2016

În perioada 14-18 mai 2016, 12 astronauţi din 9 ţări vor vizita România şi vor participa la o serie de evenimente în cadrul unei campanii Discovery Channel dedicate spaţiului cosmic şi prilejuite de împlinirea a 35 de ani de la zborul lui Dumitru-Dorin Prunariu (14 mai 1981). 

Campania Discovery Channel include festivalul AstroFest, desfăşurat la Biblioteca Naţională a României (14 mai 2016) şi la Therme Bucureşti (15 mai 2016), vizite ale unor astronauţi şi experţi de prestigiu în şcoli şi licee, o grilă specială de programe şi un website dedicat.

AstroFest debutează sâmbătă, 14 mai 2016, la Biblioteca Națională, printr-un program complex desfăşurat în intervalul 16.00-23.00, atât în aer liber (în parcarea dinspre B-dul Mircea Vodă), unde vor avea loc observații astronomice și cursuri de astro-fotografie, cât și în interior (Atrium, parter), unde publicul va putea participa la prelegeri şi prezentări moderate de revista Știință & Tehnică, la întâlniri cu astronauții şi la un concert susţinut de DJ Silent Strike şi VJ Dan Basu.

Intrarea este liberă.

Mai multe informaţii privind AstroFest, pe pagina evenimentului.


Ada Roseti, Director de Programe Discovery Europa Centrală şi de Est: „Suntem foarte mândri că putem fi alături de Dumitru Prunariu la aceasta sărbătoare. Campania care marchează 35 de ani de la zborul său în spațiul cosmic este o componentă importantă a eforturilor noastre de a încuraja interesul tinerilor pentru ştiinţă. Evenimentul din 14 mai este primul dintr-o serie care va continua tot anul, în diferite orașe din țară. În același timp, pe Discovery Channel şi Discovery Science, vom difuza programe despre spațiul cosmic, iar la finalul lunii iunie, vom marca Asteroid Day, parte a unei inițiative lansate anul trecut de Discovery Science şi Discovery Channel”.

Dumitru-Dorin Prunariu: „La 35 de ani de la zborul meu cosmic, lumea e mult schimbată faţă de momentul startului meu spre înălţimi. Important e însă faptul că noi, cei care am fost la înălţimi cosmice, indiferent de apartenenţa statală, avem o viziune comună asupra planetei noastre şi a nevoii de protecţie şi păstrare a ei în condiţii de curăţenie, pace şi colaborare, pentru a putea găzdui în viitor cât mai multe generaţii de oameni. Discovery Networks împărtăşeşte aceleaşi idealuri cu noi şi ne e alături în multe proiecte. Colegii mei astronauţi şi cosmonauţi care vor participa la aniversarea zborului meu cosmic vor accentua colaborarea în domeniul cosmic şi vor promova acest exemplu pentru a inspira politicieni şi lideri care pot decide, în final, soarta lumii”. 

Program:

I. Observații astronomice – realizate cu ajutorul a 10 telescoape profesionale puse la dispoziție de revista Știință & Tehnică, Astroclubul București și Clubul de Astronomie „Ia cu Stele”; echipa de astronomi va oferi suport și asistență, informații și prelegeri privind corpurile cerești:
Soarele și petele solare (ore: 16.00-18.00)
Luna și craterele selenare (ore: 19.00-23.00)
Planeta Jupiter, Saturn, Marte și roiul globular Messier 13 (ore: 20.00-23.00)

Notă: Programul de observații astronomice este dependent 100% de condițiile meteo.

II. Curs de astro-fotografie (ore: 19.00, 20.00, 21.00, 22.00) – susţinut de Cătălin Beldea, editorul de astronomie al revistei Știință & Tehnică, împreună cu Nikon România; participanții vor putea realiza propriile astro-fotografii, cu ajutorul echipamentelor profesionale utilizate de marii astro-fotografi.

III. Expoziții astro-foto (ore: 16.00-21.00):
Zona 3D (parcare): colecție de astro-fotografii 3D, cu imagini spectaculoase ale planetelor din sistemul nostru solar, cu diverse galaxii și nebuloase;
Astro-foto RO (Atrium, parter): astro-fotografiile unora dintre cei mai talentați astro-fotografi români (proiecții într-un spațiu dedicat).

Prezentări și ateliere (ore: 16.00, 19.00, 20.00, 21.00):

Cunoscutul astronom și astro-fotograf Valentin Grigore, președintele Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM), va susține atelierul „Cerul nopții – stele și constelații”, în cadrul căruia va prezenta noțiunile de bază ale prelucrării și editării imaginii în astro-fotografie;
Redacția Știință & Tehnică va prezenta cele mai noi descoperiri, planuri și ipoteze legate de programele de explorare spațială, colonizarea planetei Marte etc.; prelegere susținută de cunoscutul jurnalist și scriitor de popularizare a științelor Cristian Român, senior-editor.

România în spațiu (ore: 17.00-18.00)
Redacția Știință & Tehnică organizează o amplă dezbatere pe tema prezenței României în industria aerospațială internațională; moderator: redactorul-șef Marc Ulieriu; discuția cu reprezentanții celor mai importante institute şi organizaţii din România va dezvălui publicului modul în care inginerii și cercetătorii români se implică în acest fabulos domeniu.
Participă specialiști de la: Agenția Spațială Română ROSA, National Institute for Aerospace Research Elie Carafoli – INCAS, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul de Științe Spațiale.

Întâlnește-te cu astronauții! (ore: 18.00-19.00)
Vor fi prezenți nu mai puțin de 12 astronauți, plus alte câteva personalități de talie mondială din domeniul explorării spațiale și al astronomiei, pentru a aniversa cei 35 ani de la zborul în spațiul cosmic al lui Dumitru Prunariu; space-VIP-urile se vor întâlni cu publicul, vor răspunde la întrebări și vor oferi autografe, în cadrul unui moment aniversar prezentat de Alexandru Mironov, senior-editor al revistei Știință & Tehnică, cel mai cunoscut scriitor și realizator de emisiuni radio-tv de popularizare a științelor din România.

Astro-entertainment:
Spectacol pentru copii (ore: 16.30, 19.00) – program special oferit de Fun Science: „Aventurierii Spaţiului”, „Călătorie spre planete”, „Prietenul nostru Soarele”
Concert susţinut de DJ Silent Strike şi VJ Dan Basu (ore: 19.30-20.30)
DJ şi compozitor de muzică electronică, Silent Strike a susţinut concerte în deschiderea unor nume mari, precum: Faithless, Amon Tobin, Bonobo, Dj Food; a cântat, de asemenea, la Live Poesie (Berlin) şi în cadrul unor festivaluri din Slovenia şi Olanda.



inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României