caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Europa: pasiune pentru rațiune. Discurs rostit de Preşedintele Republicii Federale Germania, domnul Joachim Gauck
21 iunie 2016

Aflat într-o vizită oficială în România, în perioada 20 – 22 iunie 2016, Preşedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, a susținut, în data de 21 iunie 2016, la Biblioteca Națională a României (Sala de conferințe Mircea Eliade) discursul intitulat „Europa: pasiune pentru raţiuneˮ: o pledoarie pentru libertatea de gândire și de expresie, pentru reînnodarea „tradiției intelectuale și morale a disputelor argumentative, tradiție care a stat, printre altele, la baza culturii europene și de care amintesc în mod voit aici, în acest spațiu [Biblioteca Națională]ˮ, pentru disponibilitatea de a ieși „din propriul nostru mic univers, în care avem dreptate de dimineața până searaˮ.

Întâlnirea de la Biblioteca Națională a României a avut loc la invitația Colegiului Noua Europă şi a Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti şi a fost moderată de Andrei Pleşu.
Au fost de asemenea prezenți: Valentina Sandu-Dediu – Rector al Colegiului Noua Europă, Octavian Gordon – Director al Bibliotecii Naționale a României, reprezentanți ai ambasadelor, deputați și senatori, reprezentanți ai presei.


Devenit Președinte al Republicii Federale Germania în 2012, Joachim Gauck, pastor luteran și activist al drepturilor cetățenești, a fost, în perioada 1990-2000, Comisar federal pentru Arhivele Stasi (Ministerul pentru Securitatea Statului).
La invitația Alianței Civice, Joachim Gauck a vizitat România în perioada 25-26 mai 1992, ocazie cu care a susținut conferința „Cum se lucrează cu dosarele trecutuluiˮ. A fost, de asemenea, în România în zilele de 4-5 iunie 1996, interesându-se de stadiul Legii Ticu Dumitrescu și de activitatea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet. În 1999, a fost prezent la Frankfurt la vernisajul primei expoziții dedicate Memorialului de la Sighet, ocazie cu care a purtat un dialog public cu Ana Blandiana. 


Spicuim din discursul susținut de domnul Joachim Gauck, Președintele Republicii Federale Germania, în 21 iunie 2016, la Biblioteca Națională a României:

„Toţi membrii Uniunii participă, evident, cu drepturi egale la înfăptuirea Europei. Ceea ce le diferenţiază astăzi pe unele ţări membre mai noi de cele mai vechi e o viziune deosebită despre Europa. Mulţi oameni au reuşit aici, în România, să păstreze ceva din entuziasmul anului 2007. Până astăzi, puţini sunt cei care, în ţara dumneavoastră, se îndoiesc de Uniunea Europeană. Partidele răspicat euro-critice aproape că nu contează. Mulţi români îşi doresc mai multă Europă, nu mai puţină. Mă refer doar la dorinţa de a adera la spaţiul Schengen. Mulţi ştiu şi că Uniunii Europene îi revine o contribuţie importantă la dezvoltarea ţării lor şi că aceasta sprijină procesul de reforme, de pildă, în justiţie. La debutul anului, Comisia Europeană a constatat, în cazul României, realizări, dar a evidenţiat şi necesitatea luării unor măsuri pentru viitor. Sunt conştient: toţi cei care se implică în ţara dumneavoastră pentru statul de drept şi pentru independenţa justiţiei apreciază sprijinul venit din Europa. Mi-aş dori ca această încredere în Uniune, ca acest entuziasm pentru proiectul european să se regăsească mai puternic şi în alte state membre.”

„Trebuie să reînvățăm să reînnodăm tradiția intelectuală și morală a disputelor argumentative, tradiție care a stat, printre altele, la baza culturii europene și de care amintesc în mod voit aici, în acest spațiu. În Europa secolului XXI nu ar trebui să fim mai puțin diverși, mai puțin capabili de dispute și de conflicte și nici mai puțin dornici, cu ardoare, de rațiune decât au fost colegii din noile universități ale secolului al XII-lea. Mai degrabă ceva mai mult, astfel încât fiecare din această frumoasă mare Europă să nu trăiască doar în propriul său mic univers, în care are dreptate de dimineața până seara.”

Pentru cei interesaţi să citească discursul în întregime, acesta poate fi descărcat de aici .



inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României