caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Biblioteca Naţională se alătură „dilematicilor de pretutindeni”, în Festivalul Dilema Veche
26-28 august 2016

În perioada 26-28 august 2016, la Alba Iulia va avea loc cea de-a V-a ediție a Festivalului Dilema Veche, singurul festival internaţional organizat de o revistă din România. 
Timp de „trei zile bine chibzuite”, „dilematicii de pretutindeni” sunt convocați în Cetatea Alba Iulia, „fără ceremonial, dar curtenitor”, la un mozaic intelectual care va include: dezbateri, literatură şi filme, muzică şi dans, cărţi pentru cei mari şi jocuri deştepte pentru cei mici. Spiritul pe care revista Dilema veche îl cultivă, săptămînal, de peste două decenii – dialogul, diferenţa de opinii, gustul fin pentru cultură – va fi astfel „reactualizat” între zidurile vechii cetăţi albaiuliene, în ultimul weekend din această vară.

Vineri, 26 august, în deschiderea festivalului, prof. dr. Mugur Isărescu va susţine conferința „Economia românească și banca centrală în drumul spre modernitate și europenitate“. Cele 100 de viori ale Budapest Gypsy Symphony Orchestra vor încînta apoi publicul cu o selecție de muzică maghiară şi ţigănească. Programul va continua cu un recital susținut de pianista Ana Silvestru, precum și cu un concert susținut de Marcian Petrescu & Trenul de noapte, AG Weinberger, Chuck Hubbard & Westroot, intitulat „La nuit américaine”.
Sîmbătă, 27 august, trei intelectuali europeni (Carl Henrik Fredriksson, Judith Vidal-Hall și Martin Simečka) vor discuta despre şocul migrației şi despre recentele atentate din Europa. Rafael Shaffer – Rabinul Șef al României, Murat Iusuf – Șeful Cultului Musulman din România și Înalt Preasfințitul Andrei – Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului vor analiza, în continuare, problema rolului credinței în lumea contemporană, dialogul fiind moderat de Teodor Baconschi. Andrei Oişteanu va susţine, de asemenea, o conferinţă pe tema evreilor din România, în context european (asemănări și deosebiri).

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naționale, conservă valori inestimabile ale Institutului creat de episcopul Ignàc Batthyàny, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Oaspeții Festivalului Dilema Veche vor avea ocazia, pentru al treilea an, să îi treacă pragul. Anul acesta vor putea vizita Aula Magna – veritabil muzeu al cărții vechi – și expoziția „Itinerariul european al cărților Bibliotecii Batthyaneum, prin liste, inventare și cataloage”. În plus, vor avea acces, pentru prima oară, în Observatorul Astronomic, unde sunt expuse temporar și câteva lucrări de artă contemporană, semnate de Petru Valentin Beca și Loys Gherasim. Accesul se va face pe baza unui act de identitate, precum și pe baza listelor pe care participanții sunt rugați să se înscrie din timp, direct la Biblioteca Batthyaneum, unde va fi afișat și orarul celor trei zile de festival. Persoană de contact: dr. Doina Hendre Biro.


Programul Festivalului Dilema Veche va mai include: documentarul observațional „Toto şi surorile lui”, filmul artistic „Dincolo de calea ferată” al regizorului Cătălin Mitulescu, concertele susținute de Hakeshet Klezmer Band Oradea, de Holograf și Marius Bațu & D’Accord String, de acordeonistul Riccardo Tesi și Bella Ciao și de Mahala Rai Banda, precum și sesiuni de lectură (Teodor Baconschi, Andrei Oișteanu, Armand Goșu).

Mircea Vasilescu, Directorul Festivalului Dilema Veche: „Lucrul cel mai bun pe care a reușit să-l creeze Festivalul Dilema veche este atmosfera unică de pe străzile Cetății: invitații la festival, oamenii din Alba Iulia și publicul venit din țară alcătuiesc, pentru trei zile, o comunitate ad-hoc, construită în jurul valorilor culturale și al spiritului dilematic. E o atmosferă care nu trebuie ratată”.

Mai multe detalii despre eveniment puteți afla de pe pagina Festivalului Dilema Veche .

Consultați și pagina Bibliotecii Batthyaneum, precum și Blogul BATTHYANEUM ~ Societas Litteraria Assiduorum.



inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României