Cumințenia pământului și Tripticul Evei – perspectiva hermeneuticii endogene. Conferință susținută de dr. Matei Stîrcea-Crăciun
30 septembrie 2016
Vineri, 30 septembrie 2016, de la ora 21.00, în cadrul programului A DORMI mai puţin, pentru A CITI mai mult. Biblioteca Naţională în Nocturna Bibliotecilor, la Biblioteca Națională a României (spațiul Papirus – parter) va avea loc conferința Cumințenia pământului și Tripticul Evei – perspectiva hermeneuticii endogene, susținută de dr. Matei Stîrcea-Crăciun.
Conferința va oferi publicului exemplificări, prin raportare la triada de motive care au inaugurat, în anul 1907, opera de maturitate a sculptorului.
Intrarea este liberă.
Hermeneutica endogenă – o nouă metodă în critica de artă, elaborată de domnul Matei Stîrcea-Crăciun, pe parcursul a trei decenii, în cadrul Institutului de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române – urmărește reconstrucția limbajelor abstracte în sculptura modernă şi contemporană prin analize intensive de morfologie, sintaxă și ima¬ginar ale operei studiate. Demersul se definește ca polar opus (prin urmare, complementar) abordărilor critice exogene, fondate pe grile preconstruite de lectură și postulate a avea valabilitate univer¬sală – psihanaliză, marxism, feminism etc. – şi ar trebui, în principiu, să le preceadă. Metoda de hermeneutică endogenă a fost ela¬borată de autor în „atelierul“ sculpturii brâncușiene. Sunt oferite, în premieră, rezolvări pentru cele patru probleme cardinale ale brâncuşiologiei: inter¬pretarea sistemică a motivelor sculpturale (circumscrierea imaginarului brâncușian), identificarea principalelor izvoare de inspiraţie, conceptualizarea curentului artistic lansat de maestru în arta veacului 20, poziționarea cultu¬rologică a creației brâncușiene.
Cercetător în cadrul Institutului de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române, domnul Matei Stîrcea-Crăciun va publica în octombrie 2016, la Editura Institutului Cultural Român – Editura Brâncuși Tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte. Perspectiva endogenă. BRÂNCUȘI – SIMBOLISMUL HYLESIC.
inapoi