Simpozionul omagial „Astronomul Nicolae Coculescu - 150 de ani de la naştere”
31 octombrie 2016
În 2016 se împlinesc 150 de ani de la naşterea profesorului Nicolae Coculescu, numit de Spiru Haret, la 1 aprilie 1908, director al Observatorului din Bucureşti, în prezent Institutul Astronomic al Academiei Române.
Cu acest prilej, Institutul Astronomic al Academiei Române, în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României, organizează luni, 31 octombrie 2016, de la ora 10, la sediul Bibliotecii Naționale a României (Sala de conferințe „Mircea Eliade”, parter) simpozionul omagial Astronomul Nicolae Coculescu – 150 de ani de la naştere.
Invitați sunt domnul profesor Nikolaos Siokis de la Universitatea din Thessaloniki, care va vorbi despre rădăcinile aromâne ale astronomului Nicolae Coculescu, şi doamna Elisabeth Lambert-Servien, care va vorbi despre tatăl său, Pius Servien, fiul lui Nicolae Coculescu.
Cu acest prilej va fi lansată monografia Nicolae Coculescu – o viaţă printre stele de Magda Stavinschi şi va avea loc, în spațiul expozițional Buzunarul UNU, vernisajul expoziţiei omagiale, care include documente aflate în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României și în arhiva Institutului Astronomic al Academiei Române.
Expoziția Astronomul Nicolae Coculescu – 150 de ani de la naştere rămâne deschisă în perioada 31 octombrie – 30 noiembrie 2016.
Program de vizitare: Luni, Miercuri, Vineri (8.00 - 18.00); Marți, Joi (8.00 - 20.00).
Intrarea este liberă.
Decan al Facultăţii de Ştiinţe din București și prorector, pentru o scurtă perioadă, al Universităţii din Bucureşti, Nicolae Coculescu (1866-1952) este autor al unor însemnate lucrări de astronomie, primul director al Observatorului Astronomic din Bucureşti, primul participant român la o expediţie astronomică internaţională (Senegal, 1893 – eclipsa totală de Soare), membru fondator al Academiei de Ştiinţe din România, una dintre cele mai reprezentative figuri ale ştiinţei europene, asemenea fiului său, eruditul Pius Servien (1902-1953), autor al teoriei ritmurilor (vezi teza sa de doctorat, susținută la Sorbona în 1930 – Les rythmes comme introduction physique à l’esthétique) şi fondator al lingvisticii matematice.
În perioada februarie – aprilie 2014, publicul a putut vedea, la Biblioteca Națională a României, expoziția de fotografie Prima expediţie astronomică românească. Senegal. Eclipsa totală de Soare. 16 aprilie 1893, care și-a propus să aducă un omagiu cercetării româneşti, în general, și cercetării astronomice românești, în particular, precum și personalităţilor care i-au pus bazele. Expoziţia a prezentat 37 de imagini din cele 74 existente în albumul fotografic aflat în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României, privind expediţia astronomică internaţională în Senegal din luna aprilie 1893, autorul fotografiilor şi al albumului-jurnal fiind chiar Nicolae Coculescu.
inapoi