„Iosif Berman, maestrul fotoreportajului românesc interbelicˮ, la Festivalul Internațional FILIT 2016
26 octombrie 2016
Joi, 27 octombrie 2016, de la ora 17:00 (Galeriile „Pod-Pogor”), Biblioteca Națională a României va fi prezentă în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT), prin expoziția Iosif Berman, maestrul fotoreportajului românesc interbelic, care prezintă o selecție de fotografii din Colecțiile sale Speciale.
Curator: Adriana Dumitran.
Organizată de Biblioteca Națională a României, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii din Iași, expoziția poate fi vizitată în perioada 27 octombrie – 27 noiembrie 2016.
Iosif Berman s-a născut la 17 ianuarie 1890, la Burdujeni, lângă Suceava, într-o familie de evrei, tatăl său primind naturalizarea în 1879, în urma participării la Războiul de Independenţă. S-a format ca fotograf la Suceava şi, căutând aventura şi împlinirea, a ajuns fotoreporter în București, în 1910. Până în 1916, a publicat fotografii în numeroase reviste ilustrate – Gazeta ilustrată, Ilustrațiunea română, Ilustrațiunea. Revistă lunară enciclopedică, Ilustrațiunea națională, dar și în presa cotidiană – Adevărul și Dimineața, apărând adeseori pe copertele revistelor. În perioada 1916-1923, una de peregrinări, greu de documentat, ajunge în Rusia unde, la Novorossisk, pe malul Mării Negre, la poalele Caucazului, o cunoaște pe Raisa, cea care îi va deveni soție și cu care va avea două fiice, Luiza și Matilda. În 1920, tânăra familie se mută la Constantinopol. La revenirea în țară, în 1923, reia colaborarea cu Adevărul, Dimineața și Realitatea Ilustrată. Publică, de asemenea, în Cuvântul liber, Curierul israelit, România ilustrată, Săptămâna ilustrată, Magazin, Adam, dar și în reviste străine, precum National Geographic; colaborează cu agenţiile Associated Press şi Scandia Press.
Din poziţia de fotoreporter, Iosif Berman a cunoscut cele mai contrastante medii ale societăţii – de la membrii Casei Regale și personalităţile culturale şi politice ale vremii până la lumea satelor, a mahalalelor, leprozeriilor şi puşcăriilor. A urmărit frământările politice, fotografiind deschiderea sesiunilor Parlamentului, defilările de 10 Mai, mitingurile din faţa Palatului Regal, ale partidelor și muncitorilor confruntați cu forţele de ordine. Mereu în mişcare pentru a acoperi subiectele zilei, a călătorit prin ţară singur sau însoţind celebri reporteri precum F. Brunea-Fox și Geo Bogza. Preţuit de Dimitrie Gusti, care l-a dorit colaborator în campaniile sale monografice, a creat un portret plin de sensibilitate al satului şi ţăranului român. A portretizat fiinţele mici, aparent neînsemnate – copii, bătrâni, vagabonzi, cerşetori, vulturi, urşi domesticiţi; a fost un maestru al mulţimilor, surprinse ca un organism viu, cu forme schimbătoare. Fascinat de lumea străzii, a fotografiat cu asiduitate Calea Victoriei, dar şi străzile de la periferia Bucureștilor, deseori inundate, prin noroiul cărora copiii mergeau la şcoală. A fotografiat, de asemenea, evenimente sportive, încercând să pună în lumină efortul sportivilor. Umorul său era binecunoscut cititorilor, farsele sale fotografice de 1 Aprilie fiind aşteptate în fiecare an cu viu interes.
Presiunile politicilor antisemite, care au culminat cu desfiinţarea ziarelor Adevărul şi Dimineaţa, la sfârşitul anului 1937, au dus la sfârşitul abrupt al carierei lui Iosif Berman. Până la instaurarea statului legionar (1940), a mai publicat doar sub pseudonim (I.B. Ursian – nume sugerat de Nicolae Iorga – sau I.B.), în Realitatea ilustrată, însă, profund afectat de interdicţia de a mai profesa, Iosif Berman refuză să lupte cu o boală mai veche, murind pe 17 septembrie 1941.
Ajuns la cea de-a patra ediție, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT) se desfășoară în perioada 26-30 octombrie 2016, sub Patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene în România. FILIT va reuni și anul acesta cunoscuți scriitori din țară și din străinătate, în cadrul unor evenimente deschise publicului larg. Mai multe informații pe site-ul: www.filit-iasi.ro.
Expoziția Iosif Berman, maestrul fotoreportajului românesc interbelic a fost anterior prezentată publicului, la Biblioteca Națională a României, în perioada 21 octombrie 2013 – 31 ianuarie 2014 (spațiile expoziționale Symposium și Euphoria, parter).
inapoi