Revista Secolul 20 și artizanul ei – Dan Hăulică. Dezbatere
7 februarie 2017
Marți, 7 februarie 2017, începând cu ora 18:00, în spațiul „Symposium” al Bibliotecii Naționale a României, va avea loc dezbaterea Revista „Secolul 20” și artizanul ei – Dan Hăulică.
Revista Secolul 20 a dominat prin calitatea sa peisajul revuistic românesc din a doua jumătate a veacului anterior, fiind premiată, în 1987, la Beaubourg, în Franța, drept „cea mai bună publicație de literatură și artă din epocă”.
Evenimentul este dedicat artizanului revistei „Secolul 20”, criticul de artă Dan Hăulică, de la a cărui naștere se împlinesc, în data de 7 februarie, 85 de ani. În semn de omagiu, dezbaterea va fi prefațată de vernisajul expoziției de pictură Traian Cherecheș, cel mai tânăr artist plastic recomandat de Dan Hăulică. Prezintă: critic de artă Doina Mândru.
Despre excelența revistei „Secolul 20”, despre importanța ei în anii regimului comunist, despre spațiul generos al bibliotecii vor rosti alocuțiuni: Octavian Gordon, Lisandra Hăulică, Andrei Ionescu, Ana Blandiana, Ion Pop, Alex Ștefănescu, Ruxandra Garofeanu, Geta Brătescu, Arcadie Suceveanu (Chișinău), Cassian Maria Spiridon, Adrian Alui Gheorghe, Tudor Zbârnea (Chișinău), Alexandrina Cernov (Cernăuți), Cornel Ungureanu, Magda Cârneci, Ion Bogdan Lefter, Sorin Lavric, Florica Dimitrescu, Dinu Flămând, Ioana Diaconescu, Mircia Dumitrescu, Silvia Radu, Oliv Mircea, Ieromonah Dosoftei Dijmărescu.
Fragmente din filmul „Artistul și puterea”, documentar TVR, datorat regizorului Ion Cristodulo, realizat în urma expoziției cu același titlu – găzduită de Biblioteca Națională a României în 2012 și concepută de Ruxandra Garofeanu și Dan Hăulică –, vor putea fi vizionate în desfășurarea programului.
Evenimentul este organizat de Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR), în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și Fundația „Maica Benedicta”, și face parte din seria „Biblioteca și revistele culturale” care propune de-a lungul anului 2017 mai multe manifestări, cu scopul de a evidenția importanța bibliotecilor și a revistelor culturale în spațiul românesc și în noua paradigmă generată de tehnologiile electronice.
Intrarea este liberă.
Întemeiată ca o revistă de literatură universală editată de Uniunea Scriitorilor din România, Revista Secolul 20 a început să apară, lunar, din ianuarie 1961, în format de carte. Primul redactor șef a fost Marcel Breslașu între anii 1961-1963, urmat fiind vreme de aproape trei decenii (1963-1990) de Dan Hăulică. Începând cu primul număr din anul 2001, revista Secolul 20, editată din 1994 de către Fundația Culturală Secolul 21 sub egida Uniunii Scriitorilor din România și cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, devine revista Secolul 21, „publicație periodică de sinteză: literatură universală, științele omului, dialogul culturilor”.
Dan Hăulică (7 februarie 1932 – 17 august 2014) a fost un reputat critic de artă și eseist. A urmat studiile liceale și Facultatea de litere la Iași, apoi Facultatea de Istoria Artei la București. După absolvirea studiilor a fost conferențiar și apoi profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Din anul 1963 a fost redactor-șef al revistei Secolul 20, una dintre cele mai bune reviste de cultură din România înainte de anul 1989. În anul 1990, a devenit primul ambasador delegat permanent al României pe lângă UNESCO și reprezentant al României pe lângă „Uniunea Latină”.
A fost autorul mai multor monografii dedicate unor mari artiști români și străini, al unor lucrări privind probleme ale culturii contemporane și al unor scenarii de film. A fost președinte și membru al multor societăți culturale internaționale, iar în 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.
inapoi