Atelier de carte rară. „Canonul cel Mare [canon de pocăinţă din Triod]”
30 martie 2017
Joi, 30 martie 2017, în Sala Multimedia „Sergiu Celibidache” (mezanin), de la 18.30, va avea loc o nouă întâlnire din cadrul Atelierelor de carte rară organizate de Biblioteca Națională a României.
Cartea pe care o propunem la acest atelier se intitulează „Canonul cel Mare [canon de pocăinţă din Triod]”. Este o carte de rugăciune, manuscrisă, în limba română, realizată integral de monahul Procopie (Picu) Patruț (1818-1872) în anul 1856, la Siliștea, o carte ornamentată cu miniaturi şi letrine spectaculoase.
Canonul de pocăință pe care îl cuprinde a fost compus în jurul anului 692 de Sfîntul Andrei Criteanul – episcop misionar considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, cunoscut ca unul dintre cei mai de seamă și mai prolifici creatori de canoane și imne bisericești, deosebite prin frumusețea formei și profunzimea gîndirii. Canonul de pocăință al Sfîntului Andrei Criteanul este un imn liturgic complex, de mari dimensiuni (peste 250 de stihiri), cuprins și în cartea Triodului și deosebit de important pentru perioada Postului Sfintelor Paști. Fiind inspirat din cîntările poetice cuprinse în cărţile Vechiului Testament şi Noului Testament, este, în același timp, o meditație biblică și o rugăciune de pocăință. Se citește, pe fragmente, în prima saptămană a Postului Sfintelor Paști, și, în întregime, în săptămîna a cincea a Postului, la Denia din ziua de joi.
Monahul care transcrie această rugăciune este un carturar transilvănean autodidact din secolul al XIX-lea, cu deosebite calități de miniaturist, a cărui operă prodigioasă - atât în planul transcrierilor, cât și a imnografiei originale - este comparată cu cea a lui Anton Pann.
„Ca bogăţie de activitate literară şi poetică, Picu Pătruţ nu stă mai prejos de atât de productivul rapsod de pe malul Dâmboviţei (Anton Pann), în schimb activitatea lui are un caracter mult mai unitar, mai armonic şi mai atrăgător”. (Ghibu, Onisifor, Un reprezentant rustic al spiritualităţii româneşti de la mijlocul secolului al XIX-lea: Picu Pătruţ din Sălişte, în „Arta şi tehnica grafică. Buletinul imprimeriilor statului”, nr. 11, Bucureşti, 1940)
Îi așteptăm, așadar, pe copii, pentru a „răsfoi” împreună manuscrisul în format digital și pentru a desena și colora planșe inspirate din bogata lui ornamentație.
Coordonate de Dana Panighianţ, artist plastic şi bibliotecar, Atelierele de carte rară se adresează copiilor cu vârste între 6 și 12 ani.
Participarea este gratuită, pe baza permisului de cititor, care se poate elibera ad-hoc. Ore de desfăşurare: 18:30-19:45.
inapoi