Arta actorului prin arta fotografică - Matei Millo văzut de Carol Szathmari. Expoziţie itinerată de Biblioteca Naţională a României
21 mai 2017
Cu ocazia Nopţii Muzeelor, sâmbătă, 20 mai 2017, la Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecţia „Istoria Teatrului Românesc” din Parcul Copou, a avut loc vernisajul expoziţiei Arta actorului prin arta fotografică - Matei Millo văzut de Carol Szathmari, expoziţie itinerată de Biblioteca Naţională a României.
În cadrul generos al spaţiilor expoziţionale ale Colecţiei „Istoria Teatrului Românesc” au fost expuse peste 30 de fotografii care îl reprezintă pe Matei Millo, în costumele unora dintre cele mai cunoscute roluri ale sale, realizate de Carol Szathmari în atelierul său din Bucureşti la jumătatea secolului XIX. Fotografiile fac parte din colecţiile Cabinetului de Fotografii ale Bibliotecii Naţionale a României.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 20 mai - 20 iulie 2017.
Actor, autor dramatic şi director de teatru, Matei Millo (1814-1896) a avut o contribuţie notabilă la naşterea teatrului naţional. Format în spiritul principiilor paşoptiste de promovare a creaţiei originale româneşti şi în limba română, Millo a colaborat semnificativ cu un alt reprezentant al mişcării paşoptiste, Vasile Alecsandri, ale cărui creaţii dramatice le-a interpretat cu precădere. Personaje născute din această colaborare au rămas în istoria dramaturgiei române şi ne vorbesc şi astăzi: Coana Chiriţa, Barbu Lăutarul, Herşcu Boccegiul, Paraponisitul, Mama Angheluşa, Gură cască şi personajul creat chiar de Millo, Baba Hârca.
În deceniul al şaselea al secolului XIX, Matei Millo se afla la apogeul carierei artistice. În aceeaşi perioadă, Carol Szathmari (1812-1887) se bucura de prestigiu şi de preţuirea multor capete încoronate ale Europei, devenind din 1863 Pictor şi Fotograf al Curţii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza și fiind cel mai cunoscut fotograf din Principatele Române la acel moment.
Colaborarea dintre cele două personalităţi artistice s-a născut în chip firesc, mai ales că, o vreme, sediul activităţilor lor se găsea pe Calea Victoriei, în preajma Teatrului Naţional.
Fotografierea actorilor în costumele unor roluri care cunoşteau un mare succes de public era deja o practică cunoscută la nivel european.
De aici a pornit şi ideea fotografierii lui Matei Millo în costume şi atitudini specifice rolurilor celor mai cunoscute pe care le interpreta. Această mărturie vizuală a talentului actoricesc al lui Millo este subiectul expoziției Arta Actorului prin arta fotografică – Matei Millo văzut de Carol Szathmari.
inapoi