Virgil Nemoianu la Biblioteca Națională
9 octombrie 2017
Joi, 12 octombrie 2017, publicul va avea privilegiul să-l audieze, la Biblioteca Naţională a României, pentru al doilea an consecutiv, pe profesorul, teoreticianul literar și filosoful culturii Virgil Nemoianu, într-un eveniment intitulat Doctorand în SUA – Doctorand în România: bibliotecile și cercetarea, eveniment în cadrul căruia îi va avea drept interlocutori, printre alții, pe profesorii Mircea Anghelescu și Monica Pillat.
În partea a doua a întâlnirii, va avea loc o sesiune de lectură publică din volumele: O teorie a secundarului, Imperfecțiune și înfrângere, în cyberspace cu Robert Lazu, Înțelepciunea calmă, România noastră. Conversații berlineze, Varia. Conversații și interviuri, apărute la Editura Spandugino, în seria de autor Virgil Nemoianu.
Desfășurat în data de 12 octombrie 2017, de la ora 10.00, în spațiul Euphoria – parter, evenimentul este realizat în colaborare cu Universitatea din București și Editura Spandugino.
Intrarea este liberă.
Absolvent al Facultății de Filologie din București, membru al Cercului de Stilistică coordonat de Alexandru Rosetti, Tudor Vianu şi Mihai Pop, vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Literatură Comparată şi membru în Biroul Executiv al Asociaţiei Criticilor şi Cercetătorilor Literari din SUA, Virgil Nemoianu este unul dintre cei mai reputaţi teoreticieni literari şi filosofi ai culturii. A fost profesor la Catedra de Engleză a Universităţii din București, ulterior – profesor în mai multe centre universitare nord-americane, cea mai lungă carieră, de câteva decenii, având-o la Catholic University of America din Washington. A predat, de asemenea, la universităţi din Londra, Amsterdam și Cincinnati, la Cambridge şi Berkeley. A conferenţiat în peste 50 de universităţi din Europa şi America de Nord.
Membru de onoare al Academiei Române din 2015, este doctor honoris causa al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A fost distins cu Ordinul „Steaua României“ în grad de comandor şi cu decoraţia „Nihil Sine Deo“, acordată de Familia Regală a României.
Cărțile sale, publicate în România, dar și în Occident, subîntind domenii, teme şi problematici dintre cele mai variate: literatură română și anglo-saxonă, romantism, literatură – arte şi ştiinţe, arte – societate, postmodernism, religie şi tradiţie, destinul canonului cultural etc.
Dintre cărțile publicate de-a lungul timpului de profesorul Virgil Nemoianu menționăm: Structuralismul (1967), Simptome (1968), Calmul valorilor (1972), Utilul şi plăcutul (1973), Micro-armonia (1977), Îmblânzirea Romantismului (1978), O teorie a secundarului (1989), Arhipelag interior (1994), Surâsul abundenţei (1994), Jocurile divinităţii (2000), România şi liberalismele ei (2000), Tradiţie şi libertate (2001), Înţelepciunea calmă (2002), The Triumph of Imperfection. The Silver Age of Sociocultural Moderation in Early 19th Century Europe (2006), Imperfection and Defeat. The Function of Aesthetic Imagination in Human Society (2006), România noastră. Conversații berlineze (2009, în colaborare cu Sorin Antohi), Postmodernism şi identităţi culturale (2012).
Doctorand în SUA – doctorand în România: bibliotecile și cercetarea face parte din proiectul A cerceta, A compara, A delibera – bibliotecile și activitatea de cercetare, inițiat de Biblioteca Naţională, proiect care-și propune – prin intermediul unor conferințe și dezbateri la care sunt așteptați universitari și cercetători, inclusiv din domeniul biblioteconomiei și științelor comunicării, reprezentanți ai editurilor, departamentelor universitare și academice specializate în publicarea de carte științifică – să aducă în discuție rolul pe care-l joacă bibliotecile în travaliul cercetării, în toate etapele acesteia, de la cea de informare și cercetare documentară (care presupune deprinderea tehnicilor și abilităților de muncă intelectuală) până la cele de elaborare și redactare, de diseminare și verificare a rezultatelor cercetării.
Dezbaterile iscate în ultimii ani în spațiul public – românesc, dar și occidental – în legătură cu deontologia și rigorile cercetării au revalidat rolul jucat de biblioteci în verificarea surselor bibliografice, în asigurarea acurateței și completitudinii informației, în constituirea corpusului documentar, în evitarea redundanței în cercetare. Biblioteca Națională oferă asistență în parcurgerea corectă a etapelor preliminare ale unei cercetări științifice (cercetare bibliografică, stabilirea corpusului documentar etc.) și joacă rolul de instanță-referent în ceea ce privește rezultatele activității de cercetare la nivel național (teze de doctorat susținute, cărți, reviste, rapoarte de cercetare etc. publicate de editurile românești).
inapoi