caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Atelier de carte rară: Împărțirea anului liturgic în cultul creștin ortodox și cartea Octoihului
26 octombrie 2017

Joi, 26 octombrie 2017, de la ora 18:30, la Biblioteca Națională a României (mezanin – spațiul „Podu’ Vechiˮ) va avea loc o nouă întâlnire în cadrul Atelierelor de Carte Rară pentru copii, cu tema „Împărțirea anului liturgic în cultul creștin ortodox și cartea Octoihului”.

Cartea pe care o propunem pentru acest atelier face parte din literatura de cult creștin ortodox. Este vorba de o carte de strană – un „Octoihˮ tipărit în anul 1700, în Sfânta Episcopie a Buzăului, de Episcopul Mitrofan, iscusitul tipograf al Ţării Româneşti: „Octoihŭ ce să zice Osmoglasnicu Care acumŭ întâiu sau tipăritŭ, denŭ porunca, şi toată cheltuiala, Prea luminatului Domnŭ Io Constantinŭ Basarabŭ Voevoda”. 

Ca mijloc de rememorare a vieții și faptelor răscumpărătoare ale Mântuitorului, anul liturgic ortodox are în centru Sfintele Paști și, în funcție de această sărbătoare, se împarte în trei mari perioade, care poartă numele cărților principale de slujbă folosite de cântăreții de strană în fiecare dintre aceste trei perioade: perioada Triodului (perioada prepascală); perioada Penticostarului (perioada pascală); perioada Octoihului (perioada postpascală). 
Cuvântul octoih vine din grecescul oktoihos, format din cuvintele octo (opt) și ihos (glas). În viața liturgică, Octoihul are două sensuri: de perioadă a anului liturgic și de carte de cult.
Octoihul, Osmogasnicul (cuvânt de proveniență slavonă) sau Optglăsarul este o carte în care găsim cântări și imne liturgice ale marilor melozi creștini, rugăciuni alcătuite de Sfinții Părinți, precum și regulile tipiconale ale slujbelor de seară şi de dimineaţă, pentru duminicile şi pentru zilele săptămânii din perioada Octoihului. Perioada Octoihului, cea în care ne aflăm acum, ocupă cea mai mare parte a anului bisericesc. Cântările se fac pe opt glasuri care se succed săptămânal. Se cântă, astfel: o săptămână – glasul I, a doua săptămână – glasul al II-lea, şi tot aşa, până în a opta săptămână, după care succesiunea este reluată. Succesiunea celor opt glasuri timp de opt săptămâni constituie o unitate numită stâlp. Perioada Octoihului conține şase stâlpi într-un an liturgic. 
Cântările duminicale ale Octoihului sunt atribuite Sfântului Ioan Damaschinul (sec. al VIII-lea), iar cântările de peste săptămână aparţin unor imnografi precum Anatolie, patriarhul Constantinopolului (sec. al V-lea), Cosma Melodul (sec. al IX-lea) şi alţii. 
„Octoihulˮ tipărit în 1700 la Buzău este ornamentat cu frontispicii şi finale de o deosebită valoare estetică, înfrumusețat cu xilogravuri pe teme iconografice canonice, una dintre gravuri reprezentându-l pe Sfântul Ioan Damaschinul, sfânt căruia îi sunt atribuite cântările din zilele de duminică ale Perioadei Octoihului. 

Cota exemplarului din „Octoihulˮ tipărit la Buzău în 1700, în Biblioteca Digitală Națională (digitool.bibnat.ro): CR-XVII-V-3.

Îi așteptăm, așadar, pe copii, pentru a „răsfoi” împreună un Octoih tipărit cu mai bine de 300 de ani în urmă, pentru a desena și a colora planșe inspirate din iconografia specifică acestei cărți de cult.


Atelierele de Carte Rară coordonate de Dana Panighianţ, artist plastic şi bibliotecar, se adresează copiilor cu vârste între 6 și 12 ani. 

Participarea la ateliere este gratuită, pe baza permisului de cititor, care se poate elibera pe loc. 

Ore de desfăşurare: 18:30-19:45. 

Înscrierea se face prin completarea formularului online, în limita locurilor disponibile.




inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României