Native American Art: an Ink Perspective
9 noiembrie 2017
În perioada 14-24 noiembrie 2017, la Biblioteca Națională a României (Buzunarul TREI, parter) va fi deschisă expoziția Native American Art: an Ink Perspective.
Autor: Delia Chira – Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj, Secția de Artă.
Realizată cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii și al Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj, expoziția Native American Art: an Ink Perspective se desfășoară în cadrul „Lunii Patrimoniului Cultural Nativ-American”, luna noiembrie fiind dedicată, în Statele Unite ale Americii, moștenirii culturale nativ-americane.
Vernisajul va avea loc marți, 14 noiembrie 2017, de la ora 17:30. Intrarea este liberă.
Pasionată de istoria costumului și de ilustrația de modă, Delia Chira propune inventarul unor piese vestimentare autentice aparținând diverselor populații de indieni de pe cuprinsul continentului nord-american: Huron, Micmac, Sioux, Crow, Navajo, Nootka, Cheyenne etc.
Obiectele reprezentate intră în categoria a ceea ce numim astăzi „accesorii”: traiste, coliere, cercei, brățări, pălării, platoșe, încălțăminte, obiecte ritualice. Departe de a fi folosite doar pentru a completa diverse ținute de zi sau de seară, ele fac parte dintr-un cotidian dominat de ritualuri de tip șamanic sau de nevoia de a supraviețui în medii uneori nu tocmai prietenoase, rămânând însă întotdeauna în perfectă sintonie cu natura. Diversitatea și bogăția ornamentelor și a materialelor folosite în confecționarea unui număr impresionant de modele vorbesc despre creativitatea și despre îndemânarea acestor artizani.
Lipsa culorii și încadrarea în pagină care ignoră limitele convenționale conferă desenelor Deliei Chira un așa-numit „efect de lupă”, pentru a pune accentul pe detaliu, pentru a reda prin hașură diverse texturi – de la piei de animale, mărgele, panglici, blănuri, scoici, pene până la gheare de urs, lemn și metal.
Adrian Barbu, grafician: „De la broderie, ceramică, ornamente vestimentare, obiecte de uz personal sau ritual, până la tatuaje și însemne heraldice, artefactul tradițional încorporează coduri și simboluri destinate armonizării individului cu ordinea cosmică: sunt, simultan, în-semne ale rădăcinilor lui familiale și tribale, memento-uri rituale care să-l ajute să-și găsească și să-și cucerească locul predestinat în complexa țesătură universală în care se inserează, oferindu-i ca recompensă supremă meritul de a fi menționat, la rându-i, în mesajele vizuale pe care le vor purta, ca viitoare artefacte, urmașii”.
inapoi