Atelier de lectură pentru copii, printre obiecte de muzeu. Ocolul Lumii în 80 de minute, după Jules Verne
23 ianuarie 2018
În data de 31 ianuarie 2018, la Biblioteca Naţională a României, va avea loc Atelierul de lectură intitulat „Ocolul Lumii în 80 de minute, după Jules Verne. Călătorie printre costume, obiecte de epocă autentice, reproduceri după tablouri și ilustrații de carte, care înfățișează lumea sfârșitului de secol XIX”.
Acum aproape 150 ani existau pe pământ zone încă necunoscute pentru un european. Se călătorea greu și încet, se circula cu trăsura, cu bicicleta și doar de puțini ani cu trenul cu aburi. 30 Km/oră părea o viteză amețitoare. Pe ape se naviga cu corabia cu pânze și cu vaporul cu aburi, iar în aer, cei mai îndrăzneți se suiau în marea noutate, balonul. O călătorie în jurul lumii apărea la vremea aceea ca o aventură extraordinară. Știri precum terminarea primei rute feroviare transcontinentale din Statele Unite (1869), deschiderea unui nou tronson de cale ferată în India (1870) și inaugurarea Canalului Suez (1869), erau receptate cu uimire și cu mare interes de oricine.
Vă invităm, deci, să descoperim împreună portretul literar pe care scriitorul francez Jules Verne îl realizează unei lumi care ia parte la revoluționarea transporturilor și la începutul unei ere a industrializării, portretul unei lumi pentru care acum se deschid orizonturi geografice noi și civilizații exotice, de la care până acum ajungeau în Europa cu precădere obiecte, stranii și pline de mister.
Vom călători pe urmele protagoniștilor romanului vernian Ocolul Pământului în optzeci de zile, într-un cadru estetic imaginat și pus în scenă de criticul și istoricul de artă Adina Nanu. Ne vom întâlni cu cele mai semnificative repere vestimentare ale lumilor descoperite de cei patru călători: Phileas Fogg - un londonez de 40 de ani, arhetipul gentlemanului englez, văzut de francezii din secolul al XIX-lea ca simbol al unei lumi în plină dezvoltare tehnologică, asemănat de scriitor cu un ceas sau cu un automat -, împreună cu valetul său Jean Passepartout - acrobat de circ -, inspectorul de poliție Fix și prințesa indiană Aouda. Și, cu acest prilej, vom schița secvențe ale itinerariului străbătut de ei între Londra și San Francisco și ținute tradiționale autentice și obiecte specifice locurilor prin care au trecut aceștia.
Sesiunea de lectură va avea loc într-un cadru estetic de tip muzeal, conceput și pus în scenă la Biblioteca Națională a României de criticul și istoricul de artă, profesor Adina Nanu.
Coordonat de Dana Panighianţ, artist plastic şi bibliotecar, Atelierul de lectură se adresează copiilor cu vârste între 10 și 13 ani.
Participarea la atelier este gratuită. Ore de desfăşurare: 18:30 – 19:45.
Înscrierea se face pe baza permisului de cititor (eliberat ad-hoc), în limita locurilor disponibile, prin completarea
formularului de înscriere.
Loc de desfășurare: tronsonul Lecturi libere „Podu’ Vechi“ (Mezanin).
***
inapoi