Dincolo de datorie: O expoziție a diplomaților recunoscuți ca Drepți între popoare
5 februarie 2015
Luni, 29 ianuarie 2018, la Biblioteca Națională a României a avut loc vernisajul expoziției „Dincolo de datorie: o expoziție a diplomaților recunoscuți ca Drepți între popoare”, eveniment care a marcat Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului și 70 de ani de relaţii diplomatice între România şi Israel.
Alături de Domnul Alexandru Victor Micula, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, au luat cuvântul Excelența Sa, Doamna Tamar Samash, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Statului Israel la București, și Domnul Stelian Obiziuc, șeful Unității Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe.
Organizată de Ambasada Statului Israel și Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Biblioteca Națională a României, expoziția prezintă diplomații care au primit titlul de „Drept între popoare” (titlu acordat prin intermediul Institutului Yad Vashem, în numele poporului evreu, în viață sau post mortem, unor eroi ne-evrei, ca semn de recunoştinţă pentru meritul de a fi smuls morţii oameni condamnaţi să piară din pricina ascendenţei lor iudaice). Printre cei 36 de diplomați care au primit această recunoaștere se numără și românii Constantin Karadja și Florian Manoliu.
Completată cu o selecție de cărți din colecțiile Bibliotecii Naționale a României, referitoare la relațiile româno-israeliene și la istoria comunității evreiești din România, editate în ultimele decenii, expoziția poate fi vizitată în perioada 29 ianuarie – 8 februarie 2018 (spațiile Symposium și AvanGarden 5 – parter).
Relaţiile diplomatice româno-israeliene au fost stabilite în data de 11 iunie 1948, imediat după crearea statului israelian. Oficiile conduse de miniștri plenipotențiari au fost deschise în același an, iar în 1969 reprezentarea diplomatică a fost ridicată la rangul de ambasadă.
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată anual, în data de 27 ianuarie (în 27 ianuarie 1945, cel mai mare lagăr de exterminare nazist, cel de la Auschwitz – Birkenau, a fost eliberat de armata sovietică). Comemorarea Victimelor Holocaustului a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7, din 1 noiembrie 2005.
inapoi