Expoziția virtuală „Vasile Stroescu, mecena și mare artizan al Unirii din 1918”
27 martie 2018
Expoziţia își dorește să aducă în atenția publicului larg, personalitatea acestui mare român și are la bază documente istorice, în mare parte inedite, aflate în Cabinetul Arhiva Istorică din cadrul Colecţiilor Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României: corespondenţă Vasile Stroescu, acte notariale vizând moştenirea primită de marele mecena, planuri de moşii, un afiş electoral cu candidatura lui Vasile Stroescu pentru Senatul României, un chestionar completat la Odessa pentru autorităţile ţariste în anul 1918 şi altele.
Curator: Elena Cojuhari – Colecții Speciale. Cabinetul Arhiva Istorică.
Vasile Stroescu (n. 11 noiembrie 1845, Trinca, județul Hotin – d. 13 aprilie 1926, București) a fost un reprezentant al boierimii româneşti din Basarabia ocupată de Imperiul Rus.
Un foarte bun administrator al proprietăţilor sale, cunoscut pentru modestia sa proverbială, Vasile Stroescu a fost preocupat, în întreaga sa activitate, de susţinerea financiară a cauzei româneşti din Basarabia, din Vechiul Regat şi, în mod deosebit, din Transilvania, aflată la acea dată în componenţa Imperiului Austro-Ungar. Susținerea financiară a inclus donaţii, uneori uriaşe, pentru diverse instituţii româneşti, construirea de şcoli româneşti cu predare în limba română, sprijinirea instituţiei bisericii româneşti, fără a face deosebire între cele două mari confesiuni româneşti din Transilvania, susţinerea organizaţiilor culturale, sociale, bancare din această provincie, aflată în pericol de deznaţionalizare forţată şi brutală, ca urmare a adoptării legilor impuse de Compromisul austro-ungar din februarie 1867. Vasile Stroescu a acordat numeroase burse de studiu și a donat publicații în limba română, studenţilor din toate provinciile, contribuind la crearea unei elite româneşti care, la rândul ei, va crea cultura şi civilizaţia României interbelice.
Recunoscându-i meritele deosebite în acţiunea de sprijinire a românilor din Transilvania, Academia Română îi acordă, în anul 1910, titlul de membru onorific al acestui important for al culturii române.
În Basarabia rusificată, începând cu 1 ianuarie 1914, va fi publicat „Cuvânt Moldovenesc” cu susținerea financiară a lui Vasile Stroescu.
Odată cu intrarea României în război, în anul 1916, Vasile Stroescu se implică şi mai mult în sprijinirea financiară a mişcării de eliberare naţională din Basarabia, devenind unul dintre fondatorii şi preşedintele onorific al Partidului Naţional Moldovenesc din Basarabia, alături de nume importante pentru românitatea răsăriteană, precum Paul Gore, Vladimir Hertza, Pan Halippa, generalul Matei Donici, arhimandritul Gurie Grosu, Simion Murafa şi mulţi alţii.
După Unirea din 1918, Vasile Stroescu este ales deputat şi, apoi, senator în Parlamentul României, devenind preşedintele onorific și decanul de vârstă al primului parlament al României Mari (1919), raportor al Legii Unirii Basarabiei cu Țara – lege votată în data de 29 decembrie 1919, în unanimitate, în Parlamentul României, membru de onoare al Asociațiunii „Astra”, al Ligii Culturale, al Ligii pentru Drepturile Omului etc.
Decedat la vârsta de 80 de ani, marele filantrop român are parte de funeralii naţionale şi este înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti.
inapoi