O perspectivă biblioteconomică asupra societății mureșene: Expoziție a bibliotecilor publice din Județul Mureș, de Ziua Națională a Bibliotecarului
20 aprilie 2018
Luni, 23 aprilie 2018, cu ocazia Zilei Mondiale a Cărţii și a Zilei Naționale a Bibliotecarului, Biblioteca Națională a României propune, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Mureș și cu biblioteci publice din județ – Biblioteca Județeană Mureș, Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin, Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu” din Sărmașu și Biblioteca Comunală Ibănești –, un maraton cultural dedicat obiceiurilor și tradițiilor mureșene, așa cum sunt ele reflectate în patrimoniul documentar local.
Continuând Proiectul „BiblioExpo” care promovează, la nivel național, valorile culturale locale, Biblioteca Națională a României îi convoacă pe bibliotecari și, deopotrivă, pe cititori la sărbătorirea acestei importante zile dedicate cărții și profesiei de bibliotecar.
Astfel, în data de 23 aprilie 2018, între orele 10:00 și 14:00, la sediul Bibliotecii Naționale (Palimpsest/Muzeul Cărții – mezanin), vor avea loc expoziții de carte și de fotografie, prezentări ai autorilor mureșeni, precum și recitaluri de poezie și muzică ale unor rapsozi populari.
Prin acest eveniment care pune în lumină efortul bibliotecarilor din Județul Mureș, Biblioteca Națională a României își propune să promoveze rolul bibliotecilor și, prin excelență, al bibliotecarilor în comunitățile în care își desfășoară activitatea.
Fără a face rabat de la funcțiile sale tradiționale, biblioteca trebuie să își regândească în prezent poziția în societate, să adopte și să implementeze servicii noi, asumându-și un rol important în îndeplinirea Agendei Naţiunilor Unite 2030 pentru dezvoltare durabilă, în realizarea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă, prin asigurarea egalităţii de şanse şi a accesului nediscriminatoriu la resurse, informaţii, educaţie şi cultură tuturor cetățenilor comunității.
Bibliotecile românești sunt pe drumul cel bun. Biblioteca Națională apreciază eforturile și realizările tuturor bibliotecilor din țară care, de-a lungul vremii, s-au dovedit vectori importanți în susținerea lecturii, educației și dezvoltării personale, contribuind la formarea unor comunități puternice și a unor oameni corect și bine informați.
inapoi