caută:   
 
 

evenimente culturale

 

După Marele Război: Provocări pentru Europa (1918-2018). Simpozion internațional
11 mai 2018

În contextul împlinirii unui secol de la sfârşitul Primului Război Mondial şi a constituirii României Mari, în perioada 15-17 mai a.c. va avea loc la Bucureşti simpozionul internaţional După Marele Război: Provocări pentru Europa (1918-2018). 

Simpozionul este găzduit de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale împreună cu Biblioteca Naţională a României în sediul lor din Bulevardul Unirii nr. 22. Deschiderea va avea loc marţi, 15 mai a.c. ora 14.00 în Aula Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. 

La eveniment şi-au anunţat participarea peste 180 de istorici, reprezentanți ai muzeelor și memorialelor, lucrători ai instituțiilor academice sau educaționale, cât și ai organizațiilor nonguvernamentale care se ocupă de istoria secolului XX din Europa, America de Nord şi Israel. 

Dintre invitaţii din străinătate menţionăm: prof. David Reynolds, Universitatea din Cambridge; prof. Anne Deighton de la Universitatea din Oxford; prof. Jörn Leonhard de la Universitatea din Freiburg; prof. Frédéric Dessberg  de la Universitatea Paris 1 Panthéon Sorbonne ş.a. 

Participă invitaţi prestigioşi din România: Acad. Răzvan Theodorescu;  prof. Dan Dungaciu  de la Institutul de Științe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu”;  prof. Mihail E. Ionescu de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative; prof. Vasile Pușcaș de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca ş.a.

Anul 1918 și vremurile tulburi ce au urmat au reprezentat o perioadă de dezintegrare a imperiilor, s-au purtat războaie și s-au desfășurat revoluții, s-au trasat noi granițe prin aplicarea principiului autodeterminării națiunilor, confruntări militare sau decizii politice. Atunci s-a definitivat Europa în forma actuală. Este, așadar, important să trecem în revistă cele mai recente constatări ale istoricilor referitoare la acea perioadă, dar și să discutăm despre memoria asupra acelui trecut. Suntem conștienți că perspectiva asupra trecutului poate varia de la sentimentul de satisfacție și împlinire, până la dezamăgire și durere. Scopul nostru este să discutăm despre acest trecut, în deplină înțelegere asupra viziunilor diferite.

Acest Centenar nu este doar un prilej de contemplare a trecutului. Este o bună platformă de reflecție asupra viitorului. În acest context, două chestiuni par a fi deosebit de importante: menținerea păcii și suveranitatea națională. Ele vor fi subiecte esenţiale în cadrul simpozionului. 

Evenimentul se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii și Identității Naționale din România, fiind organizat împreună cu Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate. Partenerii Simpozionului de la București sunt: Biblioteca Națională a României, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) şi Institutul Federal pentru Cultura și Istoria Germanilor în Europa Centrală și de Est (BKGE). 

Pentru alte informaţii şi relaţii despre participarea la simpozion ne puteţi contacta: 
Dr. Florin Abraham, Coordonatorul Comitetului de organizare,   
Cipriana MOISA, Consilier CNSAS,  

Vizitaţi şi site-ul simpozionului: http://europeanremembrance.enrs.eu/edition2018/about-romanian 

Ce este Reţeaua Europeană “Memorie şi Solidaritate” (REMS)?
REMS a fost creată în anul 2005 de către miniştrii Culturii din Germania, Ungaria, Polonia şi Slovacia. În 2014 România s-a alăturat Reţelei. Scopul său este acela de a documenta şi de a promova studiul secolului XX - istoria şi modul în care acesta este perceput în memoria colectivă. Domeniile de interes sunt regimurile dictatoriale, războaiele și rezistența la opresiune. REMS sprijină cercetarea academică, proiectele educaţionale şi evenimente promoţionale printr-o structură internaţională de cercetători şi instituţii partenere din mai multe ţări. Activităţile Reţelei contribuie la construirea de relaţii mai bune între societăţile europene prin discutarea trecutului comun.

Ce este Simpozionul Memoria Europeană?
Proiectul cu cea mai mare vizibilitate internațională al REMS este European Remembrance Symposium. Acesta se desfășoară anual (Gdansk, 2012; Berlin, 2013; Praga, 2014; Viena, 2015; Budapesta, 2016; Bruxelles, 2017; Bucureşti, 2018). Scopul Simpozionului este acela de a face schimb de experienţe şi de a stabili metode şi forme de cooperare între instituţiile din diferite ţări. Întâlnirile sunt deschise tuturor profesioniştilor care se ocupă de istoria europeană a secolului XX. La fiecare ediție a Simpozionului participă aproximativ 150 de persoane din Uniunea Europeană, America de Nord și Israel.  

Care sunt principalele informaţii despre simpozionul de la Bucureşti?
Evenimentul se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii și Identității Naționale din România. Partenerii Simpozionului de la București sunt:
Biblioteca Națională a României, http://oldsite.bibnat.ro/ 
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), http://www.cnsas.ro/    
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST),  http://www.totalitarism.ro/ 
Institutul Federal pentru Cultura și Istoria Germanilor în Europa Centrală și de Est (BKGE), http://www.bkge.de/ 


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României