Scriitoarea Lavinia Braniște citește copiilor, în cadrul programului „Povești în rame colorate” – Luna Copiilor la Biblioteca Naţională
7 iunie 2018
Vă invităm la lectură. Marți, 12 iunie 2018, de la ora 18:00, scriitoarea și traducătoarea Lavinia Braniște își dă întâlnire cu copiii, la Biblioteca Națională, pentru a le citi fragmente din noua sa carte „Rostogol și vulcanii noroioși”.
Participarea este gratuită. Înscrierea se face pe baza permisului de cititor la Biblioteca Națională a României și prin completarea
formularului de înscriere online.
Spațiu de desfășurare: Buzunar PATRU, parter.
Apărută în 2018 la Editura Arthur și beneficiind de ilustrații semnate de Andrei Măceșanu, cartea „Rostogol și vulcanii noroioși” a fost premiată la ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Carte Bookfest – București.
Absolventă a Facultății de Litere din Cluj, Lavinia Braniște (n. 23 februarie 1983, Brăila) este considerată de critică o voce puternică a literaturii române contemporane. A publicat proză scurtă în diverse volume și reviste (tipărite sau online) și a tradus cărți ale unor autori precum Henry Miller, V.S. Naipaul, A.A. Milne, Kate DiCamillo ș.a. A debutat cu volumul de poeme „Povești cu mine” (Paralela 45, 2006). Au urmat „Cinci minute pe zi” (proză scurtă, Casa de pariuri literare, 2011), „Escapada” (proză scurtă, Polirom, 2013), precum și mai multe cărți pentru copii. Volumul „Rostogol merge acasă” (ilustrații de Andrei Măceșanu, Editura Arthur, 2016) este primul său mic roman pentru copii (cu vârste cuprinse între 0 și 7 ani). Manuscrisul a fost premiat de Editura Arthur, la concursul de debut adresat autorilor de literatură cărți pentru copii, în anul 2014. Tot în 2016, Lavinia Braniște a publicat, la Editura Polirom, primul său roman, „Interior zero”, care, după cum declara într-un interviu din Suplimentul de cultură, i-a adus „multă expunere”, romanul fiind, drept urmare, reeditat anul acesta. Au urmat „Jungla lui Toco” (literatură pentru copii, ilustrații de Anca Smărăndache, Editura Cartier, 2017), „Rostogol păzește pepenii” (literatură pentru copii, ilustrații de Andrei Măceșanu, Editura Arthur, 2017), „Rostogol și vulcanii noroioși” (literatură pentru copii, ilustrații de Andrei Măceșanu, Editura Arthur, 2018) – lansat la Târgul Internațional de Carte Bookfest de anul acesta – și „Melcușorul” (literatură pentru copii, ilustrații de Veronica Neacșu, Editura Cartier Codobelc, 2018). În 2012, Lavinia Braniște a participat, alături de alţi 52 de prozatori români, la scrierea celui mai rapid roman din lume (în 5 ore și 35 de minute) – „Moș Crăciun & Co” (Editura Art, 2012). Este membru fondator și, în prezent, președinte al Asociației Române a Traducătorilor Literari, înființate în 2013.
Fragment din interviul acordat de Lavinia Braniște publicației Suplimentul de cultură, în anul 2017:
„Reporter: Ce crezi că trebuie să aibă/facă cineva pentru a fi scriitor?
Lavinia Braniște: Nu e o rețetă și nu există un set de criterii de evaluare care se pot aplica de către o instanță exterioară. Ești scriitor atunci când simți că ești. Poți să spui că ești scriitor chiar dacă n-ai publicat nimic, dar scrii și simți că asta te definește. Eu acum am ajuns să mă iau cu adevărat în serios și să nu mă mai simt impostoare în momentul în care mă prezint drept scriitoare”.
Programul atelierelor de lectură și formularele de înscriere online:
LAVINIA BRANIȘTE (6 - 12 ani)
Marți, 12 iunie, 18:00 - 19:30
Se va citi din cartea „Rostogol și vulcanii noroioși”
ADINA ROSETTI (6 - 12 ani)
Miercuri, 13 iunie, 11:00 - 12:30
Se va citi din cartea „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”
ALINA PURCARU (6 - 12 ani)
Joi, 14 iunie, 11:30 - 13:00
Se va citi din cartea „Catrina și Marele Domn Somn”
inapoi