caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Scriitoarea Adina Rosetti citește copiilor, în cadrul programului „Povești în rame colorate” – Luna Copiilor la Biblioteca Naţională
8 iunie 2018

Vă invităm la lectură. Miercuri, 13 iunie 2018, de la ora 11:00, scriitoarea și jurnalista Adina Rosetti își dă întâlnire cu copiii, la Biblioteca Națională, pentru a le citi fragmente din cartea sa „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?... și alte 10 întrebări fantastice”, în care personaje din poveștile clasice sunt „transbordate” în lumea contemporană, de-a lungul a 11 povestioare amuzante, cu design interactiv (copiii pot desena, pot răspunde la întrebări, având spațiu de desfășurare chiar în paginile cărții). 

Publicat de Curtea Veche în 2016 și ilustrat de Cristiana Radu, volumul „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?... şi alte 10 întrebări fantastice” a primit premiul special în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret de la Chișinău (aprilie 2018).

Participarea este gratuită. Înscrierea se face pe baza permisului de cititor la Biblioteca Națională a României și prin completarea formular de înscriere online.

Spațiu de desfășurare: Buzunar PATRU, parter.


Scriitoare și jurnalistă, membră fondatoare a Asociației De Basm, care promovează literatura contemporană pentru copii și adolescenți, Adina Rosetti (n. 6 mai 1979, Brăila) a absolvit  Facultatea de Economie din cadrul Universității Româno-Americane (2001), precum și un curs post-universitar de jurnalism la Universitatea din Bucureşti. Din 2004, scrie la Dilema veche, iar în perioada 2008-2012 a fost redactor la revista Elle România. A obţinut premiul Tânărul Jurnalist al Anului 2007 (secţiunea Cultură), acordat de Freedom House. A debutat în volum în 2010, la Editura Curtea Veche, cu „Deadline” (roman). La aceeaşi editură i-au apărut volumele: „Domnişoara Poimâine şi joaca de-a Timpul” (Curtea Veche Publishing, 2014, 2015, 2016, 2017; ilustrații de Cristiana Radu) – care a primit premiile „Carte pentru copii” la „Cele mai frumoase cărți din România, 2015” și „Cea mai bună carte pentru copii și tineret” la Gala industriei de carte „Bun de Tipar” și care a fost selectată în catalogul „The White Ravens”, cu cele mai frumoase 200 cărți pentru copii din lume, lansat în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Frankfurt, 2015; volumul de proză scurtă „De zece ori pe buze“ (Curtea Veche Publishing, 2015); „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?... şi alte 10 întrebări fantastice” (Curtea Veche Publishing, 2016); „Cartea Curajului” (Curtea Veche Publishing, 2016; ilustrații de Alexia Udriște). A publicat, de asemenea, la Editura Arthur, în 2016, „Povestea kendamei pierdute” (ilustrații de Irina Dobrescu). 

„Nu mai ştiu de unde a început totul, dar probabil din copilărie, aşa cum încep multe lucruri. Mai precis, de la poveştile mamei mele, în care Zmeul era întotdeauna personajul principal. Se pare că aveam o simpatie comună deosebită pentru zmei, în timp ce tradiţionalul (şi convenţionalul) Făt-Frumos nu prezenta mare interes. Zmeul are potenţial comic, epic şi, deşi nu s-ar crede, chiar liric – dacă se îndrăgosteşte şi mănâncă prea multe dulciuri. El, de regulă, hrănindu-se cu scoarţă de copac (din nou, copyright-ul merge către mama la faza asta, ea presăra acest amănunt gastronomic în poveştile pe care mi le spunea), iar la ocazii speciale delectându-se cu Sufleu de Voinic. Am continuat şi eu tradiția, spunându-le copiilor mei poveşti în care Zmeul (Zmeilor) deţinea rolul principal […]. Povestioarele din «De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de matură» le-am început demult, cam în aceeaşi perioadă cu «Domnişoara Poimâine şi joaca de-a Timpul». Nu intenţionasem să scriu literatură pentru copii, dar poveştile se adunau în mod natural, depănându-le pentru Clara (şi, mai târziu, pentru Anton) seara la culcare. […]. Mă gândeam că există tot felul de întrebări fără răspuns, iar întrebarea pe care o auzeam cel mai des pe atunci era «DE CE». Ştim cu toţii că balaurul este o creatură cu mai multe capete, dar de ce are nevoie de atâtea, mai precis de şapte? Vrăjitoarele din poveşti zboară întotdeauna pe cozi de matură, dar de la cine a pornit moda asta? Prinţesele sunt nevoite de multe ori să pupe o mulţime de broscoi neapetisanți pentru a-şi descoperi prinţul transformat de o vrajă nefastă… Dar oare ce aşteptări le creează asta celorlalţi broscoi, care nu sunt, de fapt, prinţi, ci sunt doar broscoi obişnuiţi? Oare nu toţi broscoii fantazează, în secret, să fie pupaţi de o prinţesă şi să descopere că au un destin excepţional? Şi Făt-Frumos ar putea să se mai… updateze şi el, să-şi cumpere o maşină, mai ales la insistenţele Ilenei Cosânzeana, o soţie cu vederi progresiste. Şi care-i faza cu rozul ăsta, de ce toate prinţesele se dau în vânt după această culoare?” (adinarosetti.ro/, accesat: mai, iunie 2018).

Fragment din interviul acordat de Adina Rosetti ziarului Adevărul Moldova, secțiunea Cultură, în data de 3 septembrie 2016:

„Medeea Stan: Oare de ce le plac copiilor poveştile? 

Adina Rosetti: E un mod de a descoperi lumea. Ei se imaginează în tot felul de situaţii şi se conectează cu poveştile. Când se joacă, de exemplu, îşi fac din două maşinuţe o lume întreagă. După vârsta de zece ani, copiii au senzaţia că duc o viaţă plicticoasă, numai cu şcoală şi lecţii, iar atunci le plac mult cărţile fantastice. Evadează şi găsesc o lume mai colorată decât viaţa reală”.


Programul atelierelor de lectură și formularele de înscriere online:

LAVINIA BRANIȘTE (6 - 12 ani)
Marți, 12 iunie, 18:00 - 19:30
Se va citi din cartea „Rostogol și vulcanii noroioși”

ADINA ROSETTI (6 - 12 ani)
Miercuri, 13 iunie, 11:00 - 12:30
Se va citi din cartea „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?” 

ALINA PURCARU (6 - 12 ani)
Joi, 14 iunie, 11:30 - 13:00 
Se va citi din cartea „Catrina și Marele Domn Somn”


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României