caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Zilele Bibliotecii Naţionale a României. Ediţia a XXI-a. 1 decembrie 1918 sau împlinirea „visului de o mie de ani al poporului român”. Ipostaze și chipuri din Războiul Reîntregirii
22 noiembrie 2018

Desfășurată în perioada 26-27 noiembrie 2018, sub genericul 1 decembrie 1918 sau împlinirea „visului de o mie de ani al poporului român”. Ipostaze și chipuri din Războiul Reîntregirii, ediția a XXI-a a Zilelor Bibliotecii Naționale a României va include, în 26 noiembrie, lansarea albumului România în Primul Război Mondial – 1916-1918, vernisarea expoziției dedicate anului 1918, prezentând o selecție de documente din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale, „ediția de Centenar” a atelierului Lecturile Regatul Cuvintelor, coordonat de scriitorul Petre Crăciun și gala câștigătorilor concursului Drumul spre Celebritate, coordonat de Asociația Pro Valores, ziua a doua a evenimentului fiind dedicată în exclusivitate programului Povestiri de front, coordonat de Departamentul Centenar, din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Intrarea este liberă.


PROGRAM

Luni, 26 noiembrie 2018

► ora 13:00. Spațiul expozițional Dealul Spirii – mezanin. Lansare album

La evenimentul de lansare a albumului România în Primul Război Mondial – 1916-1918, realizat de un colectiv de cercetători și documentariști din cadrul Serviciului Colecții Speciale – Biblioteca Națională, vor lua cuvântul istoricii Filip Lucian Iorga – director-adjunct al Direcţiei Generale Programe prin Reprezentanţe şi în Comunităţile Istorice, din cadrul Institutului Cultural Român, Alin Ciupală – profesor în cadrul Facultății de Istorie a Universităţii Bucureşti și Alin Matei – profesor în cadrul Facultății de Istorie a Universităţii Bucureşti, precum și Elena Cojuhari – Serviciul Colecții Speciale, coordonatorul volumului. 

Dedicat Centenarului încheierii Primului Război Mondial, prin semnarea armistițiului de la Compiègne, în 11 noiembrie 1918, precum și Centenarului proclamării Marii Uniri, în 1 decembrie 1918, albumul își propune rememorarea evenimentelor, personalităţilor și sacrificiului făcut de românii din toate provinciile istorice pentru împlinirea obiectivului național – Marea Unire din anul de glorie 1918. Participarea la Primul Război Mondial și derularea evenimentelor care au condus la actul Marii Uniri sunt descrise printr-o serie de documente de patrimoniu inedite sau mai puțin cunoscute – fotografii realizate de Serviciul Fotografic al Armatei, documente de arhivă (telegrame, rapoarte și alte acte de război), ziare, hărţi și partituri etc. din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale. 

► ora 14:45. Spațiul expozițional Dealul Spirii – mezanin. Vernisaj

Expoziția deschisă cu acest prilej are ca temă anul 1918, cel al întemeierii României Mari – o selecție de documente din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale. 
Marea Unire s-a realizat prin exprimarea democratică a voinţei populare, în conformitate cu Dreptul popoarelor la autodeterminare, definit de preşedintele SUA, Woodrow Wilson. Acest document a fundamentat lupta pentru unitatea naţională, politică şi teritorială a poporului român, exercitat în conformitate cu străvechea tradiţie pământeană a convocării Marii Adunări, cu exprimarea liberă, plebiscitară, a voinţei locuitorilor fiecărei provincii româneşti. Semnată în 24 aprilie/7 mai 1918, Pacea de la Bucureşti a avut un efect dramatic asupra statului român, asupra populaţiei rămase în teritoriul ocupat de germani şi de aliaţii lor. Regele Ferdinand nu a ratificat însă Tratatul de pace, aşteptând contraofensiva aliată. Aceasta se va produce în toamna lui 1918, schimbând echilibrul de forţe şi permițând recucerirea teritoriilor românești pierdute. Prima provincie care a decis Unirea cu Ţara, în 27 martie/9 aprilie 1918, prin votul majoritar dat de Sfatul Ţării, a fost Basarabia. Exemplu său va fi urmat de Bucovina, în 28 noiembrie 1918. La Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, prin votul dat de Marele Sfat Naţional, se va încheia procesul de proclamare a unificării provinciilor istorice româneşti, cei 250 de membri ai înaltului for al Marii Adunări votând Rezoluţia de Unire a „Naţiunii Române din Ungaria, Banat şi Transilvania”.
Semnatarii Actului de Unire au adus atunci omagiu celor care au făcut posibilă suprema realizare, textul rezoluţiei arătând că aceștia „şi-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru, murind pentru libertatea şi unitatea naţiunii române”. În 27 decembrie 1918, cu prilejul înmânării solemne a Actului Unirii, Vasile Goldiş avea să se adreseze astfel Regelui Ferdinand: „Prin această unire s-a înfăptuit visul de o mie de ani al neamului românesc: unirea într-un Stat a tuturor românilor”. 

► ora 15:00. Atrium – parter. Atelier Lecturi basarabene pentru copii

Coordonată de scriitorul Petre Crăciun, seria Lecturile Regatul Cuvintelor, derulată în cadrul proiectului Cartea care se ascultă, al Bibliotecii Naționale, propune cu acest prilej o ediție de excepție:  Lecturi basarabene pentru copii. 
Întâlnirea, cea de a șasea din cadrul seriei, va fi dedicată astfel Centenarului Marii Uniri, având ca invitați patru scriitori importanți din Republica Moldova: Arcadie Suceveanu – președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Claudia Partole, Sergiu Afanasiu și Alexandru Plăcintă. Prezența grupului de autori basarabeni e una cu adevărat istorică, fiind pentru prima dată când valoroasa literatură pentru copii de la Chișinău se face auzită și cunoscută publicului din Capitala României, la un nivel atât de înalt. 
Lecturi basarabene pentru copii se va bucura și de prezența excepțională a poetei Ana Blandiana. 
Artista Doina Lavric-Parghel va interpreta muzică veche românească, iar Adriana Ene, realizator al emisiunii Bucuria poveștilor, de la Radio Trinitas, va oferi publicului una dintre povestirile lui Spiridon Vangheli, cel mai tradus scriitor basarabean de literatură pentru copii.
Evenimentul, la care vor participa elevi de la licee și școli din Capitală, se bucură de sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București.
Revista Regatul Cuvintelor, destinată copiilor între 7-14 ani, a dedicat, în primul său număr, pagini importante scriitorilor de peste Prut. Numărul al doilea, în curs de apariție, continuă cu alte nume de autori basarabeni. Autor a 22 de volume pentru copii și deținător al premiului Uniunii Scriitorilor din România, la secțiunea Carte pentru copii și tineret, Petre Crăciun este director al revistei Regatul Cuvintelor și al portalului Literatură copii. De patru ani, prezidează juriul național al concursului Tinere condeie, organizat de Ministerul Educației Naționale.

► ora 17:30. Atrium – parter. Gala câștigătorilor concursului Drumul spre Celebritate

Ediția a II-a a Stagiunii de Colecție, desfășurată în intervalul 8 octombrie – 26 noiembrie 2018, parte a proiectului „100 de ani în 100 de concerte”, inițiat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, în colaborare cu Biblioteca Națională și cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Administrației Fondului Cultural Național, se va încheia în această zi cu Gala câștigătorilor concursului Drumul spre Celebritate.
Pianista Andra Maria Mărgineanu-Gavrilescu și baritonul Juhász-Boylan Pál-Károly – câștigători ai trofeelor Drumul spre celebritate și trompetistul Radu Mihai Ghebaură și pianistul Ștefan Pretulea – distinși cu premiul I vor interpreta opusuri de: Jules Levy, Frédéric Chopin, Wolfgang Amadeus Mozart, Adrian Pop și Claude Debussy.

Accentul expoziției aferente va cădea pe tipărituri valoroase din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României: un facsimil al Studiului Op. 10, nr. 3 de Frédéric Chopin, aparținând Fundației Robert Owen Lehman, după originalul lui Alfred Cortot și o ediţie de studiu a Sonatelor, alcătuită tot de Cortot, apărută la Editura Maurice Senart; facsimile ale Baladelor, aparținând Institutului Chopin, cu semnătura şi portretul compozitorului; 12 Studii de Claude Debussy, apărute în 1904 la Editura Durand & Fils, cu o prefaţă a compozitorului, reducţia cu pian a operei Don Giovanni de Mozart și versiunea acesteia în limba română, larg revizuită de Alfred Alessandrescu în 1936. 

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști: Raluca Bucinschi – Biblioteca Națională a României și Sebastian Crăciun – Radio România Cultural.


Marți, 27 noiembrie 2018

► ora 13:00. Spațiul expozițional Dealul Spirii – mezanin. Povestiri de front, eveniment coordonat de Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale. 

În program: 

● Cosmina Simion, consilier în cadrul Departamentului Centenar – Portretul Caporalului Mușat Constantin – descrierea vieții unui erou; 

● Andrei Cemortan, consilier cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale –  Măriuca Zanfir, eroina-copil. Povestea unei vieți frânte înainte de vreme; Jurnale de front – memoriile Sublocotenentului Gheorghe Glod. Luptele pentru Realizarea Marii Uniri – Mărăşti;

● prof. Carol Konig – Jurnalul zburătorilor eroi Mircea Zorileanu şi Capşa. Fapte de arme; Descrierea armamentului de infanterie al armatei române – Primul Război Mondial;

● Andra Matei, Ministerul Culturii și Identității Naționale – interpretare folclorică.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României