caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Conferinţa naţională de tehnologii asistive pentru persoanele cu dizabilităţi
4 iunie 2019

Marți, 4 iunie 2019, la Biblioteca Națională a României (Symposium și Euphoria, parter) a avut loc prima conferinţă de tehnologii asistive din România, organizată de Fundaţia Orange. 

Reprezentanți ai unor instituții publice, ai mediului de afaceri, ai organizațiilor nonguvernamentale, dezvoltatori și beneficiari s-au reunit, cu acest prilej, pentru a găsi soluţii tehnice inovatoare pentru cei cu dizabilități, aducând în atenție importanţa noilor tehnologii în integrarea eficientă a acestei categorii de persoane, în creșterea accesului la educaţie și cultură, în susținerea mobilității.

Participanţii au avut ocazia, în cadrul conferinței, să testeze o serie de tehnologii asistive dezvoltate cu susţinerea Fundaţiei Orange (aplicaţii, platforme online, software-uri dedicate). 

Tehnologiile asistive ajută persoanele cu dizabilităţi în viaţa de zi cu zi. Fie că este vorba de mersul la şcoală, de o călătorie prin oraş, o comandă la poştă sau o vizită la muzeu, tehnologiile asistive sunt esenţiale în integrarea persoanelor cu dizabilităţi. De aceste tehnologii beneficiază inclusiv cei care interacţionează, într-un fel sau altul, cu persoanele cu dizabilităţi: angajaţi, profesori, membri ai familiei, reprezentanți ai instituţiilor publice. Timp de șase ani, Fundaţia Orange a susţinut peste 40 de proiecte asistive cu o componentă digitală – o investiţie de peste 1.800.000 euro, prin Fondul de finanţare „Lumea prin Culoare şi Sunet”. 
Fundaţia Orange extinde sprijinul acordat persoanelor cu dizabilităţi de vedere şi/sau de auz din România cu o nouă rundă de finanţare, invitând instituţiile publice şi organizaţiile nonprofit (asociaţii, fundaţii, federaţii, instituţii de învățământ, medicale și culturale) să propună proiecte cu impact naţional şi pe termen lung, capabile să ofere soluţii, în special în domeniul digital, pentru integrarea acestei categorii. Proiectele pot fi înscrise online, pe www.finantare.fundatiaorange.ro, până în 27 iunie 2019, acestea trecând apoi prin două etape de evaluare: o pre-evaluare realizată de un forum consultativ, format din experţi în domeniu şi din beneficiari cu dizabilităţi de vedere şi de auz; o evaluare finală realizată de Consiliul Director al Fundaţiei Orange. Valoarea totală a programului din acest an este de 250.000 euro. În premieră, vor fi oferite trei tipuri de finanţare: până la două proiecte colaborative care abordează o problemă de interes naţional, fiecare cu o valoare maximă de 100.000 euro; până la două proiecte pentru iniţiative desfăşurate timp de 12-18 luni, fiecare cu o valoare maximă de 20.000 euro; până la două proiecte locale, fiecare cu o valoare maximă de 12.000 euro. 

Dana Deac, Preşedinte al Consiliului Director al Fundaţiei Orange: 
„Prima conferinţă naţională de tehnologii asistive s-a născut din nevoia de a aduce împreună resursele pe care le-am susţinut în aceşti șase ani de intervenţie, pentru a oferi o imagine la zi a soluţilor disponibile pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere şi auz. Este esenţial să afle de existenţa acestora atât beneficiarii din România, cât şi instituţiile care le pot prelua şi implementa eficient în toată ţara. Prin programul „Lumea prin Culoare şi Sunet” am susţinut proiecte de succes, unele în premieră la nivel european, printre care se numără prima aplicaţie de mobilitate la metrou pentru nevăzători și prima platformă de interpetare în timp real în limbaj mimico-gestual. În toţi aceşti ani, am crescut împreună cu partenerii noştri; serviciile asistive oferite persoanelor cu dizabilităţi s-au diversificat, iar capacitatea organizaţiilor de a veni cu proiecte inovative a crescut. În continuare, căutam parteneri de drum lung pentru proiecte de impact, acolo unde este atât de multă nevoie de ele”

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei peste șase ani de activitate, Fundaţia Orange a investit peste 6.500.000 euro în proiecte de educaţie digitală pentru persoane defavorizate, precum şi în proiecte de sănătate, educaţie și cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Mai multe detalii pe: www.fundatiaorange.ro


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României