Drepturile lucrătorilor și convergența socială: o Europă a valorilor comune
În perioada 25-26 iunie 2019, la Biblioteca Națională a României (Sala de conferințe Mircea Eliade, parter) va avea loc ședința extraordinară a Grupului „Lucrători” al Comitetului Economic și Social European (CESE), pe tema „Drepturile lucrătorilor și convergența socială: o Europă a valorilor comune”.
Dezbaterile primei zile sunt prezidate de domnul Oliver RÖPKE, președintele Grupului „Lucrători” al CESE.
Pe agenda evenimentului se vor afla și realizările actualei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, în ceea ce privește mobilitatea lucrătorilor, ocuparea forței de muncă și convergența drepturilor sociale. Aceste aspecte vor fi abordate împreună cu reprezentanți ai guvernului român și cu o serie de lideri sindicali.
Printre invitați se numără: doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, prim-ministrul României; domnul Marius-Constantin Budăi, ministrul muncii și justiției sociale; domnul Iacob Baciu, președintele Consiliului Economic și Social (CES) și al Confederației Sindicatelor Democratice din România (CSDR); domnul Bogdan Iuliu Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa; domnul Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS); domnul Sorin Leonard Bărăscu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR-Frăția); domnul Ion Popescu, președintele Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN și domnul Luca Visentini, secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor (CES).
Uniunea Europeană trebuie să combată inegalitățile economice și sociale, aceasta fiind, ani de-a rândul, una dintre principalele revendicări ale Grupului „Lucrători”. Carențele din acest domeniu sunt o gravă amenințare la adresa democrației, împingând cetățenii către mișcările extremiste. Deși partidele de extremă dreaptă, eurosceptice și naționaliste nu au avut succesul scontat la alegerile europene, noua coaliție din PE și viitorii lideri ai UE nu își mai pot permite să irosească timpul. Pentru a-și face simțită prezența în viața oamenilor, Uniunea Europeană are nevoie de un nou contract social și de un model economic durabil, bazat pe justiție socială și pe acțiuni în domeniul climei.
●●●
Comitetul Economic și Social European (CESE) este un organ instituțional consultativ, instituit prin Tratatul de la Roma din 1957. Comitetul are 350 de membri din toate statele-membre, numiți de Consiliul Uniunii Europene. CESE asigură reprezentarea diferitelor componente cu caracter economic și social ale societății civile organizate. Rolul său consultativ permite membrilor Comitetului, deci inclusiv organizațiilor pe care aceștia le reprezintă, să participe la procesul de luare a deciziilor la nivelul Uniunii Europene.
inapoi