Directorul general al Bibliotecii Naționale, doamna Carmen Mihaiu, prezentă la sărbătorirea celor 126 de ani de bibliotecă publică băcăuană
04 iulie 2019
În cadrul Zilelor Bibliotecii Județene Bacău „Costache Sturdza”, desfășurate în 27 și 28 iunie 2019, au fost sărbătoriți 126 de ani de la înființarea primei biblioteci publice din Județul Bacău.
Astfel, în 27 iunie 1893, printr-un apel semnat de primarul Gheorghe Sturdza, fiul beizadelei Costache Sturdza şi nepotul domnitorului Ioniţă Sandu Sturdza, cetățenii erau invitați să asiste la inaugurarea bibliotecii deschise în cadrul Societății Cultura, aceasta urmând să poarte numele principalului donator, Costache Sturdza: „… vin a oferi Bibliotecii Publice din acest oraş Bacău fondu cărţilor ce posed, ca cei cari nu ştiu să poată învăţa, iar cei care ştiu ceva, să se poată perfecţiona; cu această condiţie ca acel fond să poarte numele Beizade C. Sturdza”.
În 2019 se împlinesc, de asemenea, 100 de ani de la primul regulament de organizare și funcţionare a unei biblioteci publice băcăuane, odată cu înființarea, în 1919, a bibliotecii societății Casa de Sfat și Citire „Vasile Alecsandri”.
Ediția din acest an a Zilelor Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” a inclus numeroase conferințe, lansări de carte și concerte. Evenimentul a beneficiat de sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău.
Biblioteca Națională a României a fost reprezentată de doamna Carmen Mihaiu, director general.
Carmen Mihaiu, director general:
„Mă bucur că sunt alături de dumneavoastră și că aniversăm împreună împlinirea a 126 de ani de când Societatea Cultura a înființat prima bibliotecă publică din Bacău, bibliotecă din care își trage seva actuala Bibliotecă Județeană. Vreau să aduc, în acest sens, un omagiu acelor oameni care și-au donat propriile biblioteci comunităților în care și-au dus traiul, punând astfel bazele primelor biblioteci publice din România, așa cum s-a întâmplat la Bacău cu fondul de carte Costache Sturdza.
De-a lungul timpului, bibliotecile și-au diversificat rolul în comunitățile în care activează, pe lângă cel tradițional de păstrătoare ale patrimoniului scris, devenind, de asemenea, un loc de întâlnire, un partener în educație, un promotor al culturii în toate formele ei. Un exemplu concludent pentru această paradigmă este chiar evenimentul la care suntem astăzi martori, melanj între carte, muzică, dans, toate împreună sărbătorind o bibliotecă. Aş menţiona, de asemenea, binecunoscutul Festival Naţional „George Bacovia”, organizat de dumneavoastră, o excelentă oportunitate de a reuni oameni ai literelor, o parte dintre ei cu o experienţă îndelungată în literatură, alţii, la începutul carierei.
Mi-aș dori ca, pe viitor, Biblioteca Națională să se implice mult mai activ în dezvoltarea de proiecte comune cu bibliotecile județene și, astfel, împreună să devenim mai puternici, să ne susținem rolul în fața factorilor de decizie, îndeplinindu-ne din ce în ce mai bine misiunea pe care o avem față de utilizatorii noștri. Nu în ultimul rând, vreau să vă invit să vă alăturați programului BiblioExpo, prin care Biblioteca Națională dă posibilitatea bibliotecilor din țară să-și prezinte, în cadrul spațiilor sale expoziționale, colecțiile și proiectele cu care se mândresc, beneficiind astfel de expunere la nivel național”.
inapoi