Atelier de carte rară. Un album document din secolul al XIX-lea - Voyage dans la Mer Noire, le Bosphore, la Mer de Marmara & les Dardanelles
22 iulie 2019
Joi, 25 iulie 2019, Biblioteca Națională a României vă invită la al patrulea atelier de carte rară din seria dedicată albumelor de artă din secolul al XIX-lea. De această dată, vă vom prezenta albumul de litografii „Voyage dans la Mer Noire, le Bosphore, la Mer de Marmara & les Dardanelles”, realizat de pictorul francez Jean-Baptiste Henri Durand-Brager (1814-1879).
Loc de desfășurare: Sala Multimedia „Sergiu Celibidache” (Mezanin).
Interval orar: 18:00-19:30.
Coordonator: Dana Panighianţ, artist plastic şi bibliotecar.
Atelierul de carte rară se adresează tuturor iubitorilor de carte și de artă cu vârste peste 13 ani.
Participarea la atelier este gratuită. Înscrierea se face pe baza permisului de cititor la Biblioteca Națională a României, în limita locurilor disponibile, și prin completarea
formularului online.
Jean-Baptiste Henri Durand-Brager este ofițer maritim și călătorește mult, în Europa, Algeria, de-a lungul coastei atlantice a Africii și în Orient. Pictează peisaje de la fața locului, peisaje marine, lupte navale, scene în stil costumbrist, este interesat de viața de pe front, de aspecte ale câmpului de luptă, de chipuri de soldați și localnici. Face parte din expediția însărcinată să aducă în țară rămășițele pământești ale lui Napoleon I din Insula Sfânta Elena. Întors în Franța, artistul pictează mai multe tablouri reprezentând înfruntări navale, unele dintre tablouri fiindu-i comandate de guvernul francez. Este însărcinat să realizeze desene, relevee și planuri ale fortărețelor rusești de pe Coasta Mării Negre pe toată durata războiului din Crimeea, apoi participă la o expediție în Marea Neagră, unde realizează albumul „Voyage dans la Mer Noire, le Bosphore, la Mer de Marmara & les Dardanelles”. După ce încheie lucrul la acest album, ilustrază lucrarea lui Arthur Mangin – „Voyages et découvertes: outre-mer aux xixe siècle” (1863). Peisajele marine și luptele navale constuituie cea mai importantă parte a operei sale, dar abordează cu același măiestrie și teme orientale, monumente și chipuri ale oamenilor din locurile pe care le vizitează. În paralel cu pictura în ulei, este interesat de tehnica gravurii, ilustrează cărți și reviste, este unul dintre fotografii care surprind scene din tabere și de pe câmpurile de luptă.
Din punct de vedere plastic, Jean-Baptiste Henri Durand-Brager este un promotor al pitorescului viguros şi al abordării realiste a subiectelor în raport cu natura și societatea, realizând descrieri obiective ale naturii și momentelor istorice și îmbinând în mod personal elemente de stil clasicizant cu caracterul istoric al scenei redate.
●●●
Oglinda paginii de titlu: semnătură manuscrisă: „Comte L. d'Imécourt", Voyage dans la Mer Noire, le Bosphore, la Mer de Marmara & les Dardanelles par H. Durand-Brager peintre de Marine, attaché officiellement à l'Escadre du Vice-Amiral Hamelin chargé des relèvemens et plans des Establissements Russes sur les côtes de la mer noire dans la Campagne du CACIQUE et du SAMPSON. Vingt quatre vues, desineés d'après nature et lithographiés par Sabatier, Eug. Cicéri et Ph. Benoist. Goupil et C-ie Editeurs, à Paris, 10 Boulevart Montmartre, Maison à Berlin & New-York, Imp Lemercier, à Paris.
●●●
Seria de ateliere de carte rară dedicate albumelor de artă din secolul al XIX-lea, deținute de Biblioteca Națională în cadrul fondurilor speciale de carte, își propune să aducă în atenția publicului volume realizate de desenatori, pictori și gravori europeni renumiți, interesați cu predilecție de temele de călătorie și cu o înclinație remarcabilă pentru investigarea specificului estetic local. Planșele înfățișând localnici în ținute tradiționale, portrete, peisaje, obiceiuri, scene de gen, lucrări realizate în creion sau litografii colorate, constituie un fond documentar, artistic și antropologic valoros atât pentru istoricii civilizației și artiștii plastici, cât și pentru toți cei pasionați de cultura vizuală.
inapoi