Ipostaze ale maternităţii în fotografia românească din secololul XIX. Expoziţie
Vineri, 6 martie 2020, în spaţiul expoziţional Curtea lui Dionis (parter – Aripa Tribunalul București), va fi deschisă expoziţia intitulată Ipostaze ale maternităţii în fotografia românească din secolul XIX. Imaginile selectate provin din Cabinetul de Fotografii – Departamentul Colecţii Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României.
Expoziţia aduce în atenţia publicului o temă mai puţin explorată: maternitatea în fotografia practicată în Vechiul Regat, reprezentarea mamei alături de copii şi de familie. Societatea românească de la mijlocul secolului al XIX-lea a continuat să privească maternitatea ca pe o împlinire a rolului şi a identităţii femeii, însă transformările pe care le aducea modernitatea au permis emanciparea acesteia, evoluția ei dincolo de spaţiul domestic. Fotografia a devenit astfel rapid un martor al transformărilor care se petreceau, reflectate inclusiv în maniera în care erau exprimate în faţa aparatului de fotografiat relaţiile afective dintre mame şi copii, dintre membrii familiei.
Reprezentarea mamei a fost o temă predilectă în arta portretului fotografic, de la tânăra soţie însărcinată, la mama cu bebeluşul în braţe sau avându-i alături pe copii ei de diferite vârste, până la mama cu copiii adulţi, bunica alături de nepoţi.
Mamele s-au fotografiat alături de copii fie singure, fie cu soţul sau cu întreaga familie. La început, în atelierele fotografice, o fotografie bună depindea de măiestria fotografului, de capacitatea lui de a se adapta comanditarilor adulţi ori copii. După anul 1890, când aparatele de fotografiat portabile cu roll-film sau cu plăci de sticlă au devenit accesibile, spaţiul fotografic a devenit adesea spaţiul privat, al propriei locuinţe.
Fotografiile selectate în expoziția de față au fost realizate în ateliere care au activat în epocă pe teritoriul României. Este vorba astfel de atelierele bucureştene Carol Szathmari, Franz Duscheck, M. B. Baer, Franz Mandy, Maier&Gerstl, Max Schwartz, J. Herter, W. Oppelt și Gustav Waber, precum şi atelierele provinciale F. Cavallar (din Câmpulung), A. Schivert şi Sigmund Packer (din Iaşi), F. X. Zeitheim (din Focşani), J. Kozmata (din Brăila), Ihalsky (din Sinaia), Anatole Magrin (din Constanţa).
Dincolo de prestanţa marilor ateliere fotografice, de decor şi recuzită, de codurile respectate și practicate în fotografia de secol XIX, spontaneitatea copiilor care îşi exprimau neîngrădit stările în faţa aparatului de fotografiat – uimire, descumpănire, îmbufnare, încântare – şi gesturile pline de afecţiune ale mamelor prilejuiesc privitorilor de astăzi o cercetare mai îndeaproape a relaţiilor de familie de acum mai bine de un secol, un moment de încântare, dar şi de reflecţie.
Curator: Adriana Dumitran – Cabinetul de fotografii. Departamentul Colecţii Speciale.
Expoziția Ipostaze ale maternităţii în fotografia românească din secolul XIX poate fi vizionată la Biblioteca Națională a României în perioada 6 martie – 29 mai 2020. Intrarea este liberă.
inapoi