caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Reclamele industriei automobilului în presa din perioada interbelică din colecțiile Bibliotecii Naționale a României
25 septembrie 2020

Avem plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției Reclamele industriei automobilului în presa din perioada interbelică din colecțiile Bibliotecii Naționale a României, eveniment ce va avea loc la sediul instituției noastre, spațiul Symposium, vineri, 25 septembrie 2020, începând cu ora  16:00. 

Pornind de la reclamele prezente în ziarele și revistele vremii - Adevérul, Dimineața, Universul, Curentul, Neamul Românesc, Argus etc. - , publicații din colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României, expoziția reconstituie o pagină din istoria automobilismului românesc și a industriei ce se dezvoltă în jurul acestuia, în perioada interbelică, introducându-ne în universul acelor timpuri de avânt economic fără precedent și al schimbărilor pe care automobilul l-a adus în viața oamenilor. 

Expoziția analizează și argumentează imagistic evoluția reclamelor industriei automobilului din punct de vedere tehnic, grafic și creativ, punctând în același timp momentele cheie ce au contribuit determinant la dezvoltarea societății interbelice românești, sub influența marilor firme ce au făcut istorie în domeniul automobilismului mondial: General Motors, Ford, Renault, Fiat, Skoda etc.

Din punct de vedere vizual, suntem purtați prin această poveste, prin intermediul unei serii de colaje alcătuite din reclamele, anunțurile și articolele de specialitate din presa interbelică, combinate într-o manieră modernă, dar fără a altera patina pe care timpul a așezat-o asupra lor. 

Cărți și albume din colecția curentă a Bibliotecii Naționale a României referitoare la istoria și evoluția automobilului completează acest demers. Acestea sunt însoțite și de alte cărți și obiecte puse la dispoziție prin amabilitatea domnului Bogdan Coconoiu, președintele Retromobil Club România

Expoziția este deschisă publicului în perioada 25 septembrie - 31 decembrie 2020 și poate fi văzută în spațiul Puțul cu apă rece, situat la mezaninul Bibliotecii Naționale a României.
Începând cu 25 septembrie 2020, pe site-ul Bibliotecii Naţionale a României poate fi urmărită expoziția virtuală dedicată reclamelor industriei automobilului din presa din perioada interbelică.

Curator expoziție: Mihaela Manolache, bibliotecar, Serviciul Colecţii Speciale, Biblioteca Naţională a României




Biblioteca Națională a României deține în colecțiile sale speciale publicații periodice și hărți din perioada interbelică, ale căror imagini au stat la baza realizării unei expoziții virtuale ce a avut ca punct de pornire reclamele industriei automobilului, pe parcursul căreia suntem purtați în universul acelor timpuri de avânt economic fără precedent și al schimbărilor pe care automobilul l-a adus în viața oamenilor. 

Materialul selectat și cercetat a fost împărțit în patru părți, dorind să reconstituie o pagină din istoria automobilismului românesc și a industriei românești care s-a dezvoltat în jurul acesteia.

Prima parte a expoziției virtuale este dedicată evoluției reclamei din punct de vedere conceptual și creativ, urmărind schimbările de grafică și de text, transformarea și perfecționarea sloganurilor ce individualizează fiecare marcă în parte.

O parte distinctă a fost alocată prezentării industriei automobilului și a ramurilor conexe, în România, urmărind evoluția acestora în strânsă legătură cu progresul înregistrat de societatea Românească interbelică.

Pentru realizarea acestei expoziții virtuale, au fost cercetate, pe lângă reclame, și alte articole ce au avut ca subiect central automobilul și industria dezvoltată în jurul acestuia, în cuprinsul părții a treia fiind prezentate câteva statistici privind evoluția producției și exploatării țițeiului în România în perioada interbelică, date privind societatea Distribuţia - organizaţie pentru desfacerea produselor petroliere în interiorul ţării, detalii cu privire la planul de modernizare și dezvoltare a infrastructurii rutiere din această perioadă, precum și câteva repere ale turismului automobilistic din România. Informațiile sunt completate cu numeroase hărți: economice, turistice și rutiere din epocă. 

Ultima parte a expoziției încearcă să surprindă schimbările din stilul de viață al românilor sub impulsul dezvoltării industriei auto. Presa sportivă din acea perioadă a alocat spațiu numeroaselor articole pe teme automobilistice, însoţite de fotografii ale participanților și câștigătorilor unor concursuri de specialitate, organizate la nivel național sau internațional, desfășurate în orașe mari, precum București sau Brașov, dar și întreceri pe serpentinele din preajma Sinaiei sau pe dealurile din zona Clujului. În paginile din publicațiile vremii, se găsesc şi scrieri ce îşi propuneau să atragă femeile către conducerea automobilului, astfel, producătorii de mașini deschizându-și noi orizonturi pentru distribuția produselor lor. Alte articole anticipează automobilul viitorului, marile companii constructoare de mașini fiind preocupate permanent de perfecționarea și de revoluționarea automobilului. Nu lipsesc nici articole referitoare la accidente și la neatenția la volan sau la circulația dezorganizată din București, semn că, în această privință, nu foarte multe lucruri s-au schimbat în acești aproape o sută de ani. 



inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României