caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Fețele culturii, vocile diasporei

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, 15 ianuarie, Biblioteca Națională a României organizează, în colaborare cu Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București și cu sprijinul școlilor de limbă română Dacia din cadrul Asociației Interculturale Româno-Elene din Grecia și Școlile românești Nicolae Iorga din Marea Britanie un eveniment ce va reuni, prin cultură, români de pretutindeni.
Desfășurat sub genericul Fețele culturii, vocile diasporei, evenimentul va avea loc sâmbătă, 16 ianuarie, de la ora 12:00 (ora României) și va putea fi urmărit în direct pe platforma Zoom și ulterior pe pagina de Facebook a Bibliotecii Naționale a României.
Alături de doamna Carmen Mihaiu, Director General al Bibliotecii Naționale a României, și doamna Daniela Popescu, Președinte al Asociației Româno-Elene, vor fi prezenți Domnul Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, și domnul Ovidiu Burdușă, Secretar de Stat în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care vor adresa mesaje cu prilejul Zilei Culturii Naționale.
Invitații noștri sunt copii și tineri români ce învață pe meleaguri străine, dar care n-au uitat țara, limba și cultura din care provin, și care, în ciuda distanțelor fizice ce îi separă de România, sunt totuși aproape cu gândul și simțirea.
În cadrul evenimentului, Biblioteca Națională a României va prezenta câteva documente prețioase din cadrul colecțiilor sale speciale, care pun  în lumină specificul cultural românesc,  reflectat în pagini de carte, constituind mărturii ale evoluţiei culturii scrise în ţara noastră, cu o mare însemnătate pentru formarea și dezvoltarea limbii române literare.
Doamna Carmen Mihaiu, Directorul Bibliotecii Naționale, va aduce un omagiu lui Eminescu, citind elevilor prezenți un fragment din publicistica sa, invitându-i, totodată, să nu-și uite rădăcinile și să se simtă mândri de a fi români oriunde s-ar afla.
Tot despre Eminescu, despre scriere și contextul cultural al epocii în care acesta a trăit, va vorbi și domnișoara Ana Bratu, elevă în cadrul Colegiului Național Gheorghe Lazăr, sub coordonarea domnului profesor Sorin Margărit.
Și pentru că indiferent de distanța fizică, cultura va reprezenta întotdeauna o punte ce leagă oamenii unii de alții, elevi și profesori români din diferite colțuri ale lumii vor recita, pasând ștafeta de la unii la alții, cele 98 de strofe ale poemului Luceafărul, într-o înlănțuire de voci și  de emoții.
Ziua Culturii Naționale este sărbătorită în fiecare an, la data de 15 ianuarie, data fiind aleasă ca semn de prețuire față de poetul național al românilor, Mihai Eminescu. Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit oficial Ziua Culturii Naționale în noiembrie 2010. 



inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României