caută:   
 
 

achiziţii recente

 
Un parcurs pe Dealul Mitropoliei şi în împrejurimi

Un parcurs pe Dealul Mitropoliei şi în împrejurimi: urbanism şi arhitectură bucureşteană / Cristina Woinaroski, Simona Drăgan, Monica Croitoru-Tonciu; colaboratori: Sorina Dărăbanțiu, Amalia Iancu Pop, Georgiana Istrate, Andreea Mitrana, Miruna Moraru, Maria Pașc, Andreea-Ileana Popîrlan, Ana Cristina Stinghie, Ioana Șerban, Nicoleta Tenie; trad. în lb. engleză: Simona Drăgan; foto.: arh. Octavian Carabela. Bucureşti: Simetria, 2021. 223 p.: il., h., facs. în parte color. (Urbanism şi arhitectură bucureşteană) ISBN 978-973-1872-48-3 (BNaR IV 112.039)

Cartea propune un itinerar în istoria locului, o radiografie în urbanismul şi arhitectura Dealului Mitropoliei şi a împrejurilor lui, o zonă însemnată a Bucureștiului, de-a lungul a patru secole. Pe parcursul acestor epoci, perioade de apogeu au alternat cu perioade de restriște, în care proiecte de urbanism și arhitectură s-au împletit cu voințe politice și cerințe religioase. Momente importante din istoria urbană și arhitecturală a Bucureștiului se regăsesc în istoria Dealului Mitropoliei, devenit în decursul timpului unul din simbolurile orașului. 
Lucrarea este rezultatul unei cercetări realizate de Cristina Woinaroski, arhitect, membru fondator al Ordinului Arhitecților din România, și istoricii de artă Monica Croitoru-Tonciu și Simona Drăgan, împreună cu studenții de la Facultatea de Istoria și Teoria Artei de la Universitatea Națională de Arte din București, pe baza lucrărilor de la seminarul condus de Cristina Woinaroski, în cadrul cursului de „Istoria Arhitecturii din România”. Documentarea se bazează pe cercetarea Arhivelor Naționale ale României, dar și ale Primăriei Municipiului București, Institutului Național al Patrimoniului, Uniunii Arhitecților din România, în același timp fiind studiate planurile istorice ale orașului, alături de vechi fotografii aflate în colecțiile Bibliotecii Academiei Române, Bibliotecii Metropolitane București, Bibliotecii Sf. Sinod, ale Corpului Arhitecților din România și ale Muzeului Municipiului București. Toate aceste surse au fost completate de o minuțioasă analiză in situ.  
Dacă prima parte își propune o descriere cronologică a momentelor importante din istoria Dealului Mitropoliei și, de asemenea, o radiografie în urbanismul și arhitectura acestei zone și a împrejurimilor ei − istoria urbană și sistematizările care au avut loc sau istoria aleii de pe versantul de est de la trasarea ei de către Constantin Brâncoveanu până în prezent, a doua parte urmărește un parcurs de vizitare, o plimbare de-a lungul Aleii Dealului Mitropoliei unde se află vile de mare valoare arhitecturală, semnate de arhitecți precum Gheorghe Simotta (1891−1979), Arghir Culina (1883−1972), Alfred Popper (1874−1946). Totodată, este explorată și analizată, istoric și arhitectural, și o zonă apropiată de case de negustori și parcelări de locuințe ieftine (str. Principatele Unite, arh. Florea Stănculescu), care atestă, în zona Dealului Mitropoliei, complexitatea unui țesut urban variat, în devenirea sa istorică, de la începuturile din secolul al XVII-lea și până în perioada proiectelor distructive ale lui Nicolae Ceaușescu. 
Nu în ultimul rând, cercetarea a inclus și Biserica Sf. Ecaterina, aflată la baza Dealului Mitropoliei, astăzi paraclis al Facultății de Teologie Ortodoxă, ultimul martor al unui mai vechi ansamblu care a grupat, de-a lungul timpului biserica, un han și mai multe școli (Seminar Teologic, Școala Normală de Băieți, școli de fete, o primă grădiniță de copii), în diverse corpuri de clădiri. 
Cartea este însoțită de hărți și imagini ale Bucureștiului, o bibliografie selectivă (dosare de arhivă, monografii, periodice, legislație veche) și conține interpretări și rezultate noi. (Recenzie de Angela Bilcea)


cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României