14 septembrie 2017
Biblioteca Academiei Române – primii 150 de ani de existență (1867-2017)
„Biblioteca Academiei are tot trecutul nostru cultural în colecţiile ei”, afirma Titu Maiorescu la finalul anului 1916, într-un moment dramatic pentru țară, când recursul la memoria lăsată de vârfurile culturii, științei și spiritualității românești se dovedea din nou a fi un demers urgent și vital întru „cartografierea” și păstrarea sentimentului identitar.
Înființată în 1867, an în care Societatea Literară Română începea să funcționeze efectiv, transformându-și numele în Societatea Academică Română, Biblioteca Academiei exprimă – prin înseși colecțiile sale, constituite în baza unor inestimabile donații făcute de personalități precum episcopul Dionisie Romano, Mihail Kogălniceanu, Dimitrie A. Sturza, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Ion Ghica, Vasile Alecsandri, Alexandru Odobescu, Timotei Cipariu, Carol Davila, I. G. Sbierea, Ilie Torouțiu, Alexandru Papiu Ilarian ș.a., dar și prin achiziții, depozit legal și schimb internațional – ideea sădită de inițiatorii ei, aceea de a funcționa ca un for, un depozit prin care sunt „capitalizate”, comunicate și puse în valoare documentele produse de sau referitoare la spiritele românești reprezentative din toate timpurile, dintre fruntariile țării și de pretutindeni.
Urăm Bibliotecii Academiei Române, la ceas aniversar, mulți ani întru împlinirea nobilului său mandat, acela de a fi pe mai departe – precum forul său tutelar, Societatea Academică Română (Academia Română) – „reprezentativă pentru cultura română, enciclopedică şi activă”!