Recital extraordinar susținut de Corul Regal
Ne face plăcere să vă invităm mâine, 10 mai, începând cu ora 18:00, la un recital extraordinar susținut de Corul Regal în Atriumul Bibliotecii Naționale a României. Recitalul va deschide expoziția “Armonizarea modală a cântecului popular românesc în creaţia corală a lui Gavriil Musicescu”, eveniment organizat cu prilejul împlinirii a 175 de ani de la nașterea compozitorului.
Corul Regal este un ansamblu cameral de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, format din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, studenţi și absolvenți ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Corul Regal a fost inaugurat la 6 iulie 2012 printr-un concert care a avut loc în Sala Regilor din incinta Palatului Elisabeta, în prezenţa Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române şi a Alteței Sale Regale Principele Radu al României.
În data de 28 februarie 2013, în Sala de Muzică a Castelului Peleş din Sinaia, Corul Regal a susţinut un recital extraordinar, ocazie cu care ansamblul a primit Diploma de Înalt Patronaj Regal oferită de Alteţa Sa Regală Principele Radu al României.
Nivelul artistic ridicat ce caracterizează această tânără formaţie corală se datorează entuziasmului, pasiunii şi energiei interioare a grupului, dar şi talentului excepţional al fiecărui membru component în parte.
Corul Regal a reușit să se remarce în viața muzicală românească, formând, în cei 10 ani de existență, peste 500 de tineri muzicieni, care au participat la peste 90 de apariții publice în întreaga țară, dar și peste granite.
Ansamblul a evoluat în cadrul Festivalului Internațional George Enescu (edițiile 2021, 2019 și 2017), în cadrul Festivalului Operelor Independente din Iași (ediția 2017), în cadrul Festivalului de Muzică Religioasă „Buna Vestire” din București (ediția 2016), în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Corală „D. G. Chiriac” din Piteşti (ediția 2013) și în cadrul Festivalului Studenţiada din Bucureşti (ediția 2012).
De asemenea, Corul Regal a evoluat în cadrul unor emisiuni televizate, precum Ora Regelui (TVR) sau Vocea României și Românii au talent (ProTV) și în cadrul unor emisii radiofonice ale Radio România Muzical și Radio Guerrilla.
Deși este un ansamblu cameral, Corul Regal a interpretat cu success o serie de lucrări vocal-simfonice sau scenice, precum Opera Dido și Aeneas de H. Purcell, Funeral sentences de H. Purcell (în premieră națională), My heart is inditing de H. Purcell (în premieră națională), Come ye sons of art de H. Purcell (în premieră națională), Misa Încoronării de W. A. Mozart, Poema română de G. Enescu, selecțiuni din Oratoriul Messiah de G. F. Händel, Eternal source of light divine de G. F. Handel (în premieră națională), finalul Simfoniei a IX-a de L. van Beethoven ș.a., în compania unor ansambluri precum Les Siècles, sub bagheta dirijorului François-Xavier Roth, Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, Opera Clandestina sau Orchestra Filarmonicii din Brașov, sub bagheta dirijorului Răzvan Apetrei.
În primăvara anului 2015 Corul Regal a devenit marcă înregistrată la OSIM.
În perioada 2018-2019, Corul Regal a desfășurat turneul aniversar Capitalele Unirii, cel mai amplu proiect coral din România dedicat Centenarului Marii Uniri, susținut în 7 orașe românești aflate în 3 state europene: București, Râmnicu Vâlcea, Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Cernăuți (Ucraina) și Chișinău (Republica Moldova).
În anul 2018, Corul Regal a primit Medalia Regală pentru Loialitate din partea Majestății Sale Margareta, Custode al Coroanei Române.
În anul 2019 Corul Regal a evoluat în cadrul Sfântei Liturghii prezidate de Sanctitatea Sa Papa Francisc, în Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif din București.
inapoi