Premiul Goncourt - Alegerea României 2020 - Premiul tinerilor cititori francofoni
Pe 29 octombrie, va fi anunţat titlul romanului preferat al studenților români din șase universități din țară, în cadrul selecției oficiale propuse de Academia Goncourt.
Premiul Goncourt - Alegerea României 2020 este decernat pentru al optulea an consecutiv, în cadrul unui proiect organizat de Institutul Francez din România, Ambasada Franței în România și Lectoratul de franceză al Universității București, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și Orientală şi a Fundației Groupe Renault România.
Corul de copii al Asociaţiei de Binefacere Sfânta Iustina - Mănăstirea Mărcuș. Concert caritabil
Vineri, 19 decembrie 2014, de la ora 18.00, la Biblioteca Națională a României (parter – Atrium) va avea loc a un concert caritabil susținut de: Corul de copii al Asociaţiei de Binefacere Sfânta Iustina - Mănăstirea Mărcuș (Județul Covasna), Maria Chislean, Corul de Cameră ATRA din Brașov. Moderator: poetul Adrian Munteanu.
Intrarea este liberă.
După datini, colindăm. Concert caritabil
În data de 13 decembrie 2014, începând cu ora 17.00, în Atrium-ul Bibliotecii Naţionale a României va avea loc cea de-a patra ediţie a concertului caritabil ”După datini, colindăm”.
Organizat de Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO) din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, evenimentul se desfăşoară cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte DANIEL Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Vor concerta: Paul Seling, Corul de copii si tineret “Symbol” al Ptriarhiei Române, Grupul Psaltic ,,Tronos” al Patriarhiei Române şi Corul “Cantus Domini” al Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi, cu particiăparea actriţei Ana Calciu.
Intrarea este liberă.
Future of Higher Education – Bologna Process Researchers' Conference. Viitorul învățământului superior. (24-26 noiembrie 2014)
Ministerul Educației Naționale, împreună cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), cu sprijinul Președinției Italiene a Uniunii Europene și în parteneriat cu Republica Armenia, organizează în perioada 24-26 noiembrie 2014, la Biblioteca Națională a României (sălile M. Eliade și M. Vulcănescu – parter și S. Mehedinți – demisol) și la Ministerul Culturii (Aula – et. 1), cea de-a doua ediție a Conferinței Internaționale a Cercetătorilor – Future of Higher Education – Bologna Process Researchers’ Conference FOHE-BPRC 2014.
Mai multe detalii privind agenda evenimentului și lucrările prezentate în cadrul conferinței le puteți găsi consultând pagina oficială a evenimentului: www.fohe-bprc.forhe.ro.
Despre Poezia închisorilor la Biblioteca Națională
Joi, 13 noiembrie 2014, de la ora 18:00, la Biblioteca Națională a României (parter – Sala Mircea Eliade) va avea loc un eveniment dedicat poeziei închisorilor comuniste, organizat de Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca şi de Asociaţia Tradiţia Românească, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României.
În cadrul evenimentului, va fi lansată cartea ”Poezia închisorilor”, semnată de Cristian Filip.
Prezintă: pr. Nicolae Bordaşiu – fost deținut politic, Demostene Andronescu – poet şi fost deţinut politic, Sorin Lavric – filosof și Maria Ploae – actriţă.
Intrarea este liberă.
OHRID – o nouă expoziție a Școlii de Poetică Fotografică Francisc Mraz
Miercuri, 12 noiembrie 2014, la Biblioteca Națională a României (spațiile Buzunarul UNU și Buzunarul DOI – parter, Aripa Mircea Vodă) va avea loc vernisajul expoziției OHRID, care reunește fotografii realizate de elevi și absolvenți ai Școlii de Poetică Fotografică Francisc Mraz, în zona Lacului Ohrid din Macedonia.
Expoziția OHRID este realizată în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și cu Radio România Cultural și poate fi vizitată în perioada 12 noiembrie – 1 decembrie 2014 (Luni, Miercuri, Vineri – 10.00-18.00; Marți, Joi – 12.00-20.00).
Intrarea este liberă.
BEAMS- liberi de stereotipuri. Expoziție de fotografie și proiecție de film
Între 11 si 14 noiembrie va asteptam sa vizitati expoziția de fotografie și proiecție de film ”BEAMS- liberi de stereotipuri”. Evenimentul este organizat de Fundația Dezvoltarea popoarelor la Biblioteca Națională a României.
Vernisajul expoziției va avea loc marți, 11 noiembrie, de la ora 11:00, în sala Mircea Eliade, Parter. Vor expune 50 de copii și tineri din școlile gimnaziale Barbu Delavrancea, Mexic, numărul 55 și Colegiul Economic Viilor din București.
Intrarea este liberă!
Interferențe culturale: Creație și restaurare la Sud și la Nord de Dunăre. Expoziție
Vineri, 31 octombrie 2014, de la ora 15.00, la Biblioteca Națională a României va avea loc vernisajul expoziției Interferențe culturale – creație și restaurare la Sud și la Nord de Dunăre, organizată de Asociația Filiala de Artă Plastică Religioasă și Restaurare (AFAPRR) a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Expoziția este deschisă în spațiile Papirus, Scriptorium și Pergament, de la parter, Aripa Dâmbovița, în perioada 31 octombrie – 14 noiembrie 2014.
Intrarea este liberă.
Ziua Fotografiei de Stradă. Expoziție. 30 octombrie – 31 decembrie 2014
În perioada 30 octombrie – 31 decembrie 2014, la Biblioteca Națională a României (Buzunarele TREI și PATRU, parter) este deschisă expoziția Ziua Fotografiei de Stradă 2014, un proiect al Asociației Culturale Bucureștiul meu drag.
Program de vizitare: Luni, Miercuri, Vineri - 08.00 - 18.00
Marți, Joi - 08.00 - 20.00
Intrarea este liberă.
Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali. 26 octombrie 2014
Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală vă invită la Conferința Națională a Managerilor Culturali, duminică, 26 octombrie 2014, ora 10:00, la Biblioteca Națională a României (Bd. Unirii nr. 22, sector 3, Bucureşti).
Conferinţa este prima iniţiativă de acest gen din România şi își propune să promoveze colaborarea şi comunicarea interinstituţională în domeniul cultural.
Wiki Loves Monuments
În ziua de 23 octombrie 2014, începând cu ora 18:30, la Biblioteca Națională a României, Sala Mircea Vulcănescu, parter, va avea loc festivitatea de premiere și vernisajul expoziției de fotografie Wiki Loves Monuments România, evenimente organizate de Asociația ARCHÉ.
Deschisă în spațiile expoziționale Fântâna cu zodiac și Strada Mântuleasa, mezanin, expoziția Wiki Loves Monuments România poate fi vizitată până în 12 noiembrie 2014.
Intrarea este liberă.
Trei teme – o expoziție de pictură de Mihai Sârbul
Luni, 20 octombrie 2014, ora 19:00, la Biblioteca Națională a României, spațiul expozițional Symposium, parter, va avea loc vernisajul expoziției Trei teme – pictură de Mihai Sârbulescu, propusă de Asociația Făuritori – Proiectul Contemporanii.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 20 octombrie – 12 noiembrie 2014, de luni până vineri, între orele 10:00-18:00.
Intrarea este liberă.
5 ani de parteneriat pentru acțiune – Powered by Romanian-American Foundation (RAF). Expoziție multimedia
În perioada 14-17 octombrie 2014, la Biblioteca Națională a României – Atrium, parter – va fi deschisă expoziţia multimedia 5 ani de parteneriat pentru acțiune – Powered by RAF, organizată de Romanian-American Foundation, în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României şi cu American Corner Bucureşti.
În cadrul expoziţiei, publicul este invitat să vizioneze opt povești de succes privind programele derulate cu sprijinul Romanian-American Foundation, în domenii precum: educația, antreprenoriatul, dezvoltarea comunitară.
Exercițiu retrospectiv – expoziție de pictură semnată de Florin Bârză
Miercuri, 8 octombrie 2014, de la ora 18.00, la Biblioteca Națională a României, spațiile expoziționale Papirus, Scriptorium și Pergament, parter, aripa Dâmbovița, va a avea loc vernisajul expoziției semnate de artistul Florin Bârză (pictură, vitraliu, desen).
Prezintă: criticul și istoricul de artă Luiza Barcan
Intrarea este liberă.
Expoziția rămâne deschisă până în data de 24 octombrie 2014.
ALTFEL. Expoziție de pictură de Ion Pantilie
Marți, 7 octombrie 2014, de la ora 18.00, la Biblioteca Națională a României (spațiul expozițional Symposium, parter) va avea loc vernisajul expoziției de pictură ALTFEL, care poartă semnătura artistului Ion Pantilie.
Expoziția rămâne deschisă până în data de 19 octombrie 2014.
Intrarea este liberă.
Jurnal – o expoziție de Cristian Bedivan
Miercuri, 1 octombrie 2014, de la ora 18.00, la Biblioteca Națională a României, spațiile expoziționale Buzunarul UNU și Buzunarul DOI, parter, va avea loc vernisajul expoziției de desen Jurnal, a artistului Cristian Bedivan.
Prezintă: criticul de artă Corneliu Antim și scriitorul Florin Iaru.
Intrarea este liberă.
Ilustrând oraşul: Istoria Bucureștilor în 555 de cărți poștale ilustrate (01-30 septembrie 2014)
Expoziția Ilustrând oraşul: Istoria Bucureștilor în 555 de cărți poștale ilustrate este găzduită de Biblioteca Națională a României, în perioada 1-30 septembrie 2014, în spațiile expoziționale Buzunarul UNU și Buzunarul DOI (aripa B-dul Mircea Vodă).
Intrarea este liberă (L-V, 08.00-18.00).
Matricea. Expoziție de carte-obiect
Biblioteca Naţională a României găzduieşte în perioada 05 septembrie - 15 octombrie 2014 (L-V, 08.00-18.00), în spațiile expoziționale Alfa – Beta, situate la parter (Aripa Tribunalul București), expoziţia personală de carte-obiect MATRICEA, purtând semnătura artistei Daniela Frumuşeanu.
Vernisajul: 5 septembrie 2014, ora 11.00.
Prezintă criticul şi istoricul de artă Raluca Băloiu.
Parteneri: Uniunea Artiştilor Plastici din România, Fundaţia Ileana Mustatza, Jubilé The Ballroom.
Sponsor: Rembrandt Art Centre.
Parteneri media: MODERNISM – tabloid de artă şi stil, Art Out, Dialog Textil, Agenţia de carte, Vreau Arta.ro, Top Business, Piaţa de artă.
Grafică afiş: Sonia Frumuşeanu.