caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Eveniment și expoziție foto George Enescu

Luni, 11 septembrie 2023, ora 18.00, în Atriumul Bibliotecii Naţionale,  Muzeul Național „George Enescu” și Biblioteca Națională a României vă invită la un eveniment special, organizat sub egida Festivalului Internațional ”George Enescu”.
Va fi prezentată expoziția foto-documentară ”Muzicologul prolific și fascinația enesciană” ce ilustrează strădania de o viață a maestrului Viorel Cosma, concretizată în volume de referință despre George Enescu, precum și colaborarea sa cu specialiștii Muzeului Național ”George Enescu” în realizarea proiectelor editoriale și expoziționale despre marele muzician român. 


În expoziție va fi prezentată, de asemenea, partitura operei Œdipe, tragedie lirică în 4 acte şi 6 tablouri după un poem de Edmond Fleg. Reducţia cu pian este realizată de Henri Lauth, fiind o partitură apărută la Paris, Ediţie Salabert din 1934. Pa pagina de titlu vom regăsi dedicaţia autografă a compozitorului pentru dirijorul Alfred Alessandrescu şi Ex libris-ul acestuia din urmă. Pe lângă acestea, partitura are adnotări şi adaosuri autografe ale dirijorului, traducerea libretului în limba română dar şi indicaţii referitoare la distribuţie.
Autor a peste 100 de volume, cu caracter monografic, istoriografic și de critică muzicală, fundamentate pe o laborioasă documentare, Viorel Cosma este cel care a pus bazele lexicografiei muzicale moderne în România, profesorul care a ridicat prima generație de referință de muzicologi și critici muzicali români din secolul XX, pasionatul cercetător al biografiei și creației lui George Enescu - volumele dedicate muzicianului fiind unele dintre cele mai însemnate repere bibliografice enesciene. Un spirit cu vocație de arheolog pe tărâmul muzicii, Viorel Cosma ne-a lăsat sute de studii și comunicări științifice, precum și mii de articole, eseuri, interviuri, cronici muzicale.
Viorel Cosma a fost un pasionat și consecvent cercetător în arhive, biblioteci, colecții particulare, descoperind o serie de aspecte inedite privind creația și biografia enesciană, publicate în peste 10 volume, nenumărate articole, studii, eseuri, comunicări științifice în cadrul Simpozioanelor Internaționale ”George Enescu. 
Vom fi onoraţi să îl ascultăm la final pe violonistul Gabriel Croitoru, care va susţine un recital cu lucrări de George Enescu, Fritz Kreisler şi Edward Elgar. Acesta va interpreta pe vioara Guarneri del Gesu ce a aparținut lui George Enescu, fiind acompaniat la pian de Mihai Ungureanu.inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României