caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Expoziție de stampe japoneze

Biblioteca Naţională a României vă propune o incursiune în fascinanta lume a stampelor japoneze, pentru a admira imagini ale lumii trecătoare, create de maeştrii mişcării artistice ukiyo-e:  Hokusai, Utamaro, Andō Hiroshige, Kunisada, Kuniyoshi şi Yoshitoshi. 

Vizitatorii vor putea admira reproduceri ale unor lucrări valoroase, păstrate la Cabinetul de Grafică al Colecţiilor Speciale, înfăţişând teme consacrate ale genului, de la portrete ale actorilor teatrului Kabuki şi ale curtezanelor din faimosul cartier Yoshiwara la scene din viaţa cotidiană, scene de călătorie, peisaje, flori şi păsări, războinici şi eroi ai unor binecunoscute legende nipone. 

Într-o perioadă de pace şi prosperitate din istoria Japoniei, în vremea dominaţiei politice a shogunilor Tokugawa, pornind de la conceptul budist al efemerităţii vieţii, a apărut şi s-a dezvoltat mişcarea artistică denumită ukiyo-e (uki – a pluti; yo – lume şi e - pictură), tradusă prin sintagma imagini ale lumii trecătoare

Epoca Edo (1603–1868) a fost o perioadă de efervescenţă creatoare, o perioadă în care vechiul meştesug al tiparului a căpătat noi valenţe. Cartea ilustrată, cu imagini xilogravate, tipărită pentru uzul publicului larg, în tiraje mari, este precursoarea gravurii ukiyo-e. Editorii au avut ideea de folosi procedeul xilogravurii pentru a multiplica picturile ukiyo-e şi a le difuza la un preţ accesibil. Cu timpul, piaţa gravurii a devenit o industrie înfloritoare şi profitabilă. În epoca Edo, xilogravura, imprimată monocrom sau policrom, cu o evoluţie rapidă atât din punct de vedere compoziţional cât şi cromatic, se impune drept cea mai populară şi originală formă artistică, devenind un veritabil simbol al noii culturi urbane a vremii. 

Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi până la mijlocul secolului al XX-lea, lucrările şi tehnicile utilizate de artiştii japonezi ai epocii Edo au avut un mare impact asupra evoluţiei artei europene, generând un curent artistic cunoscut sub denumirea de „japonism”. 

În mod special, lucrările şi tehnicile utilizate de Hokusai, Utamaro, Hiroshige şi Kunisada au influenţat impresionismul şi postimpresionismul, ajungând să transforme complet concepţia artistică la începutul secolului XX, odată cu apariţia curentului Art Nouveau.

Expoziţia „Arta gravurii japoneze în perioada Edo” este deschisă la Mezanin, în spaţiul expoziţional Galeria de Vest, până la data de 31 decembrie 2023. Accesul este liber.

Vă aşteptăm!inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României